2021-06-29 3215 浏览
今晚收工之后去左试新餐厅,地点系上环既鋿晶馆,菜式系中菜。带我黎既友人话原来餐厅系自家制品牌,而所有手作点心系现场即点即做。当然原来餐厅既师傅来头唔少野,曾经于日本东京富丽华工作多年,专为高管达人同明星服务,返港后系多间米芝莲酒店同大型连锁酒楼集团做主管,就即管试试餐厅水准如何先。原来酒楼入口唔喺大街,行入横街就见到大大个门口。知客请我哋搭lift上一楼,装修都几光猛同骨子。餐牌有汤羹翅燕,牛类,鸡类,猪类,小菜,素食,蔬菜类,同汽水啤酒。价钱唔算太贵。今次听经理介绍,叫左一个羹,一款海鲜,同两款肉类。龙虾汤瑶柱烩海皇羮 龙虾汤瑶柱烩海皇羮用左两只好靓嘅汤碗装。材料好多吓,有爽脆虾肉,瑶柱,菇菌,红萝卜,豆角,蛋白等等。味道好清,不过我都冇另外加调味,都几健康。如果龙虾汤味道浓d就更好。豉油王焗海中虾豉油王焗海中虾一客四只,焗得虾壳劲香脆,真系可以连壳食。豉油味适中,再洒上葱花调味。虾下底有伴碟嘅新鲜菜苗。西班牙香草猪肋排 西班牙香草猪肋排 一客四大条,好香香草味同蜜糖味,烧得好干,好似蜜汁叉烧啲肉,肉质都算腍。下底垫左少少新鲜菜苗。大汗榄角酱烧骨大汗榄角酱烧骨一客八件,排骨烧得外皮香

大汗榄角酱烧骨

大汗榄角酱烧骨一客八件,排骨烧得外皮香脆,有啲似脆皮咕噜肉。基本上旧旧都有骨,不过唔难咬出黎,啲肉都唔韧。味道都唔错,唔过咸。伴碟有一片沙律菜同上面少少新鲜菜苗。
大汗榄角酱烧骨

食完仲有糖水送。今晚系陈皮绿豆沙,大大碗,陈皮味好香,绿豆煲到烂哂,唔过甜,食完好饱足。
陈皮绿豆沙

服务唔错,座位舒服,枱同枱之间距离足够有私隐度。多谢同行友人请客。
2021-06-29
陈皮绿豆沙