2013-05-07 477 浏览
难得放假黎到中环食个晏,同行的说之前食过几好味同抵食,咪黎试下啰去之前有打过去问今日有咩SET LUNCH听了OPTION后都觉得OK, 因为佢话LUNCH TIME只可以叫SET,不能À la carte (散叫)到餐厅时1310左右,坐低左WAITRESS 同我地讲今日SET LUNCH 的SALAD 同SOUP都卖晒,但系仲有一个CAULIFLOWER SOUP 嘅我地都质疑一早订左位,LUNCH TIME 都可以卖晒啲野?又一早讲明唔俾À la carte,想点?但我地起初都觉得STARTER 冇就算,都仲叫有另一个汤 MAKE UP番同埋MAIN COURSE冇受影响咁佢今日MAIN COURSE 3个CHOICE 系EGGPLANT PARMIGIANA,SEARED CHICKEN BREAST 同SEARED SALMON点知问多两问原来MAIN COURSE都卖晒,得番2份EGGPLANT PARMIGIANA 咁而家即系想我地点?3个人SHARE2个SET LUNCH, 定系叫一个人系度食风??跟住呀经理就拎MENU 过黎SUGGEST 我地À la carte,
难得放假黎到中环食个晏,
同行的说之前食过几好味同抵食,
咪黎试下啰

去之前有打过去问今日有咩SET LUNCH
,但系仲有一个CAULIFLOWER SOUP 嘅

咁而家即系想我地点?

打电话黎订又话唔俾,而家又得??
仲系咁SUGGEST我地D SALAD, PASTA 同CREPE 都好好食嫁
即系SET MENU D SALAD 卖晒,但系又可以散叫CAESAR SALAD??
反问WAITRESS, 佢只系吱唔了几声说帮我地问下厨房,得到的答覆只系“卖晒”
系究竟材料用晒,定系今日QUOTA满左?
点都好,一早订左位又同左客人讲不能À la carte 之后却没为客人留起相关份数的食材
只能讲让客人感觉混乱同服务很差

本身想起身走人,但系外面落狗屎加上扰攘左咁耐已经系1320
经理又话送我们每人一杯FREE DRINK

唯有照食吧

我叫了 SPINACH,FRESH TOMATO CONCASSE AND CHEESE LASAGNE
端上来的样子已叫人不开胃,成碟呕吐物咁
可能我系乡下仔,唔识欣赏法式STYLE 千层面佳肴吧

但系唔好咁快判死刑,可能好好味呢?
可惜呢碟野真系掂
只系将LASAGNE 煮熟后随便堆叠在一起然后再潇洒地加上CREAM CHEESE 同TOMATO SAUCE
味道真的很清淡,没有层次和调味似的,
LASAGNE有点过熟,口感偏淋,TOMATO 味很淡很淡,只吃到CREAM CHEESE味
绝对是“鸡肋”
突然发现SPINACH在哪?细心搜寻下都发现唔到
向经理请示大师,结果如下:
只在上面为我加左一笃SPINACH!可惜的是那笃SPINACH是苦的

吃罢MAIN COURSE 经理为我们送上3件MACARON,为一路发生的事致歉
食左PISTACHIO的,又几好食嘅,外皮香脆,带阵阵的开心果味

DRINK我叫了ICE CHOCOLATE WITH CHESTNUT CREAM
端上桌时很疑惑CREAM到了哪??
我呢D 乡下仔识好少野好惊出丑,心谂应该D CHESTNUT CREAM 系BLEND 左入去杯野度
但系饮左啖都系唔觉有CHESTNUT味,只觉CHOCOLATE 味浓郁
心中不禁为自己牛嚼牡丹的表现深感羞愧,
最后忍不住问了问WAITER,原来这一杯不是ICED CHOC WITH CHESTNUT CREAM,即系又货不对办!!!

埋单时CHECK 单DRINK 又计左我地钱,又话FREE DRINK??
不过最后都VOID左

总结:
1 已经订左位应该会知道当日有几多客黎排?又推介SET LUNCH的MAIN COURSE很好食,去到又百无,
唔可以又变可以À la carte,令客人冇所适从

2 食物水准真系有很大进步空间,那个SPINACH LASAGNE 真系我咁大个人食过最HEA同最有性格嘅一个
朋友的DISH的INGREDIENT 也和MENU有出入,咁我仲要本MENU黎做乜?

3 在客人不满和出了几次错的情况下都仲冇用心跟紧D ORDER,落3杯野饮都可以落错,仲要系MANAGER 亲自同我地落,只会令客人觉得不受尊重

4 又话FREE DRINK 但系又CHARGE 番,系咪真系有诚意同客人MAKE IT UP?只另我觉得你好似想”质质博“收我钱

I AM NOT TRYING TO BE PICKY,但系当D MISTAKE一个接一个地出现,客人嘅不满只会系EXPONENTIAL GROWTH
任你的服务态度有多好,SAY多少次SORRY同唔好意思也只是徒然
食完呢餐其实唔系好饱,但系都系食唔落野,点解?因为条气顶住!!

题外话/补充资料: 杯水有粒绿色野,应该系HERBS之类吧, 本身问题不大,但系综合黎讲令我对呢度感觉更差 餐厅位于1楼,要上一层楼梯, 餐厅楼底很矮,中间必经之路有一个位仲有一条横梁,矮小的我也要低头行过, 真系难为那个高大靓仔的WAITER日日都要经过咁多次
2013-05-03