要系观塘揾一间可以饮咖啡, 又有甜品食, 除左连锁coffee shop之外, 呢到会系其中一个选择 ~ Coffee Art, 顾明思义即系咖啡艺术, 猜猜便想到是咖啡拉花, 就在上星期六, 跟朋友仔去左东广场内的coffee art, 一来近mtr地方亦算易找, 二来从网上得悉佢地既新出品甜品超人气, 所以特意过来试试喔真的没想到星期六的下午人很多, 等位需时15分钟左右, 因为舖头内座位不算多, 大约10个左右, 其他位都系坐系商场地方, 幸好今次被安排坐在舖头内佢地将所有咖啡都写在黑板上, 唔饮奶既人亦有选择平均一杯咖啡三十元左右, 定位合理, 唔讲唔知呀, 佢地d咖啡仲有3D立体拉花既, 当然要视乎番叫咩咖啡饮啦店内装修简洁精巧, 只在咖啡机前放置了"的骰"饰物, 其他的没太大华丽装修午餐餐牌有不少选择, 有素食, all day breakfast, 款式都几广泛当然仲有甜品啦, 所有都系即叫即制, 加上制作需时, 要耐心等候喔跟朋友仔点了温泉蛋肉酱意粉, 配绿茶多士, 店主叫我地先食绿茶多士, 出乎意料之外, 烤得香脆, 而且食得出啖啖绿茶味, 可惜系得半份, 两个人sh
佢地将所有咖啡都写在黑板上, 唔饮奶既人亦有选择
温泉蛋肉酱意粉配绿茶多士
跟朋友仔点了温泉蛋肉酱意粉, 配绿茶多士, 店主叫我地先食绿茶多士, 出乎意料之外, 烤得香脆, 而且食得出啖啖绿茶味, 可惜系得半份, 两个人share唔够分
温泉蛋肉酱意粉
再讲下只温泉蛋, 一刺穿就流哂D蛋黄, 再将流心蛋黄搅均落意粉, 将肉酱添几分蛋香, 倍加滋味
Rose Latte
接著, 是rose latte, 咖啡师拉左个心心, latte更带有玫瑰香味, on top的玫瑰花卉令整杯latte点缀作用
铁板焦糖香蕉雪糕班尼
最后是今日的重点呢! 铁板焦糖香蕉雪糕班尼, 店主会将铁板整热, 香蕉面上更有焦糖呀!
记得要将旁边的朱古力酱, 一定趁热倒下去, 铁板更会发出"炸炸"声, 完全满足视觉同听觉的甜品
铁板焦糖香蕉雪糕班尼
个班尼系雪冻左, 上面有云呢拿雪糕, 每啖要由热焦糖香蕉, 连班尼及雪糕一齐食, 个种一冷一热既感觉系口中慢慢溶化, 好满足丫! 难怪那么多人也来一试, 如果能在非繁忙时间享受就更加好了, 希望下次可以试下佢地既3D拉花咖啡吧!

2015-01-31
温泉蛋肉酱意粉配绿茶多士