2014-11-26
是日特地来鲗鱼涌找另一半食lunch。另一半话佢外卖好抵食又唔差,谂住茶餐厅都系咁上下唔会有咩问题吧。虽然系一点钟时间,但除左外卖非常多人等外,店内有几张空台不用等位。我要了一个午餐,上海粗炒$36;另一半点了一个滑蛋冬菇客饭$45。先来两个例汤,南瓜瘦肉中汤,预期中的味精味,也没有失望。一分钟唔够上埋饮品,贯彻本土茶餐厅特色,快。然后我的主菜上海粗炒来了,一望个颜色唔对路。成碟暗哑色兼劲多油,食落好咸好油,片肉丝好似牛肉的样子。于是戒了牛的我问伙记,呢个系牛定猪黎架?侍应竟然唔知﹐再去问身后的老板娘。呢个时候老板娘突然提高八度声线,大大声声向我们这边说:「你都白痴既﹗梗系猪啦,系咪傻架?」借下属闹顾客,我都系第一次遇到!态度声线恶劣到。。。接著另一半的饭来了,卖相倒是不错,一食落去,竟然无味的。佢地食物的味道真系各走极端。另一半话吓怕了(食物和服务),以后都唔在此排外卖。其实一个街口之隔的健康村都有d茶餐厅,早知食津津啦﹗