2010-12-19 103 浏览
今夜臀部又再痕痒,于是从港岛去了深井食烧鹅。以前试过好多次陈记,d 鹅偏肥,多油。去过好多次裕记,情况比较好d,但又不至于要去咁远食烧鹅;因为市区一d酒家都有佢o既水平,又或者个事实系:我连鹅同鸭都唔识分。所以今次去了裕记出面的能记,六点零去,无乜人,小猫三四只,获得热情款待。三个人,点了二人B餐($238),加一个卤水鹅翼($48)同埋柠檬蒸元朗乌头($88)。个餐包括:生菜豆腐鲮鱼球汤:汤已放入了姜片,没姜味,只得一片死咸。例牌烧鹅一碟:有肉,唔肥,但唔热,但无味。煎藕饼:我在超级市场买来煎的都应该好食过佢。炒时蔬:白菜仔一碟散叫的:卤水鹅翼:先唔好同北角阿鸿比,但同西湾河顺兴比,都起码输九条街㖞。柠檬蒸乌头:OK,但唔需要入到深井食蒸乌头丫.....七点零,开始多人但仲未full house,开头的热情招待渐渐冷却,食完的骨头亦开始堆到堆填区咁高都无人理。裕记照旧车水马龙,而我都明白今次赖了野;但唔紧要,错一次就够,下次无回头就可以了。
今夜臀部又再痕痒,于是从港岛去了深井食烧鹅。
以前试过好多次陈记,d 鹅偏肥,多油。

个餐包括:
生菜豆腐鲮鱼球汤:汤已放入了姜片,没姜味,只得一片死咸。
例牌烧鹅一碟:有肉,唔肥,但唔热,但无味。
煎藕饼:我在超级市场买来煎的都应该好食过佢。
炒时蔬:白菜仔一碟

散叫的:
柠檬蒸乌头:OK,但唔需要入到深井食蒸乌头丫.....

弃之可惜的卤水鹅翼
食之无味的例牌烧鹅