2023-02-22
好多人都会觉得食粥底海鲜火锅一定会好贵又唔饱肚, 最重要系怕食材唔新鲜影响成煲粥的味道, 但事实同大部份人想像的真的是可以有出入的🙂。 锅心粥底火锅的套餐完全可以满足到唔止三个愿望!除左食物质素好, 店员服务态度都唔错, 亲切又热心还会讲解进食海鲜的先后次序👍🏻 另外价钱真心抵食港币$300内一个人已经可以食到七款新鲜生猛海鲜+八款自选火锅配料😋 (二人份量)今次跟友人点了粥水做粥底, 因为粥水可以完全体会到海鲜的原味道, 之后主打海鲜选了(肉蟹+沙白蚬)和(龙虾+沙白蚬)虽然一人份只有半只蟹, 但蟹肉好多, 味道鲜甜又爆膏值得一赞👍🏻。 龙虾肉质结实又大只, 仲要重虾味令人再三回味。 沙白蚬份量都几多, 粒粒大大粒味道同样鲜甜完全冇腥味。除此之外, 仲可以在七款时令海鲜内多选五款海鲜😬今次选了(鲍鱼、 海虾、 多宝鱼、 贵妃蚌 和刀贝)鲍鱼和海虾都好生猛, 上碟时仲见到佢郁动虾仲会跳起。 鲍鱼尺寸刚好, 口感弹牙爽口, 就算不小心煮久了都不会影响口感。贵妃蚌和刀贝同样新鲜仲要好大粒,唔沾酱油食都已经好好味。多宝鱼虽然多骨但鱼肉嫩滑有鱼味, 建议沾上酱油食味道更佳。 真心推介👍🏻 当
贵妃蚌和刀贝同样新鲜仲要好大粒,唔沾酱油食都已经好好味。
当食完已上七款海鲜后就可以加上三款已预设好作海鲜粥的蔬菜(南瓜粒、芋头粒、 粟米件)在粥底内。
之后仲可以在五十多款的火锅配料中选每人四款(配料可以选相同的, 相同的会计两份)这次选了:猪梅头片、肥牛、汕头牛丸、 蟹粉包、 芝心狮子狗、 日本蟹柳、 海鲜腐皮卷, 芝士豆腐)
汕头牛丸值得推介, 因为其味道好突出口感又弹牙令人不其然会想食多几粒。
猪梅头片份量约4片, 每片的厚薄一致。 肉质偏浓猪味食落唔膻, 肉质唔会过韧😬。
肥牛份量约6片, 每同样片的厚薄一致。 油脂分布唔多又唔多根位, 所以食落唔黐牙和没有太油腻的感觉。
海鲜腐皮卷是首次尝试, 海鲜腐皮卷外层类似油炸鬼的质地, 腐皮没有油“益”味 闻落好香, 口感烟烟韧韧不错之选。
芝士豆腐同样是首次尝试,味道跟鱼片有点相似, 但内层有芝士粒粒 食落双重口感几特别。
最后是重头戏粥底, 期待以久整餐边炉的精华所在。 将之前煮好海鲜释出的鲜甜汤汁和边炉配料的味道, 再加入粥底配料:冬菜、 大头菜、 芫茜, 猪油渣粒混入粥底内一齐食简直是多重滋味享受在心头😍。 海鲜的鲜甜味跟大头菜猪油渣等配料味道好分明, 唔会盖过其中一方的味道, 以粥底作结名副其实好满粥好锅心👍🏻。