2024-10-07
🌟神灯海鲜酒家🌟终于进驻铜锣湾喇‼️中意食手工粤菜既大家又多个食好西既好地方喇‼️上星期我同朋友已经实测过,全程高潮迭起,完全冇令人失望💓我地食左:⬇️⬇️✨糯米炒膏蟹✨ $588哗哗哗‼️呢煲糯米饭上面只膏蟹🦀️真系好大只‼️肥美新鲜又多膏,d膏仲要浓而不腥,超甘香,齿颊留香坚系正‼️最估佢唔到就系只膏蟹就连蟹肉都好饱满‼️又鲜又甜又多肉,真系食得超过瘾😁粒粒分明略带湿润感既糯米饭吸收左只蟹既精华之后超级鲜味,加埋煲边既脆口饭焦同蟹羔-齐食真系不得了‼️口感同味道既层次都令人超惊艳‼️✨卤水猪生肠✨$158呢碟卤水猪肠洗得干净冇怪味,Q弹唔韧又入味,点埋伴碟既甜酱同芥辣,真系怀旧必食💓✨黑松露烧鹅✨1/4只$238经过黑松露同秘制酱料腌制之后再烧出嚟既黑松露烧鹅皮系黑色既,睇落好特别❗️食落皮脆肉香又够嫩,肥美大只又多汁‼️浓郁既黑松露香同鹅香拼埋本身已经冇得输,再加埋秘制既黑松露甜酸酱真系香到唔识讲,香味直冲脑门,好食到停唔到口‼️✨拆肉濑尿虾元贝酿玉环✨$268面头原只濑尿虾拆肉拆得好完整,可见师傅既功架有番咁上下👍🏻👍🏻柔韧又有弹性既质感再加上鲜甜既味道,真系-食就知新鲜❗️玉环清甜爽口又厚身,小清新既味道
上星期我同朋友已经实测过,全程高潮迭起,完全冇令人失望💓
我地食左:⬇️⬇️
✨糯米炒膏蟹✨ $588
✨卤水猪生肠✨$158
✨黑松露烧鹅✨1/4只$238
✨拆肉濑尿虾元贝酿玉环✨$268
玉环清甜爽口又厚身,小清新既味道更能突显元贝同濑尿虾既鲜味,清丽典雅唔庸俗❗️
✨百花炸酿松叶蟹钳✨$68/只
我地叫左2只,2只都接近拳头咁大只,-睇就知足料😆
炸到金金黄黄既蟹钳炸皮好薄,皮酥肉弹又厚身,入口满满当当既虾胶馅鲜味爆棚,啖啖肉真系超满足😆
@lanternseafood.restaurant
🛑神灯海鲜酒家
📍地址: 铜锣湾登龙街18号V Point地库
#热辣小炒 #创意粤菜 #怀旧滋味 #铜锣湾美食 #香港好去处 #神灯 #粤菜 #中菜 #海鲜 #酒家 #铜锣湾 #神灯海鲜酒家 #铜锣湾食乜好 #经典名菜