2019-06-11
成日出旺角都会去女人街揾食,因为耐唔耐就会有新餐厅出现,今日推荐系我第二次去食嘅十三姨!十三姨位置女人街最后嘅一段,比较接近旧家乐坊,而家H&M𠮶面。一坐底俾完Menu你,侍应就会送上一兜自家制炸蒜片,星型设计仲有几种颜色,卖相吸引,味道都算唔错,不过太热气,所以我无食晒呢到嘅菜名有啲搞笑,好似我地叫左嘅大三元同十三飞咁,你无可能系名中得知佢系咩大三元其实就系炙烧手撕鸡伴鸡油饭+炙烧鸡叉烧+溏心蛋,手撕鸡都算多,鸡油份量啱啱好,捞饭香得黎唔会太肥腻。鸡叉烧比想像中好食,肉质几嫩,溏心蛋好好食,大家一定要试!十三飞就系以牛肉为主嘅汤米粉,我就转左银针粉底十三飞包左两种牛肉,有安格斯牛肩胛同牛肋条,仲有溏心蛋同粉丝,汤底都好重牛味,钟意食牛嘅朋友一定要试我好钟意食呢间银针粉,因为佢地煮嘅时间啱啱好,唔会煮到太腍,咬落去仲有咬口呢度仲有啲好怀旧嘅饮品,好似鲜奶沟忌廉咁,我就觉得普通啦,牛奶唔够冻同唔够奶香味。总括,钟意食银针粉嘅朋友要黎试下,好少地方有得食好似拉面嘅嘅银针粉