中午咁岩去开中环,其实完全唔知有咩素食舖头,咁就好自然地去search「中环 素食」,以选佳丽既心情咁睇相揾岩眼缘嘅。「 VeggieSF 」,个名就真系普通左啲,不过啲相靓仔嘛,入闸吧!虽然系睇过下啲相,不过冇expect过直头一下子由香港去左美国,重要坐埋时光机,番翻去5,60年代!钟意怀旧,又想食素食埋环境,呢间无得输!成间最正就系呢个位!个电视真系播紧架,OMG!舖头image明确,大玩怀旧美国风!啲staff都好nice。(留意番:佢地都系著住自家制,印有不同vegan message既tee,系到都有得卖架!)当然,作为一间食店,啲野好唔好食,健唔健康先系重点。就好似寻觅恋爱对象,切记唔好净系睇外表呀,师主。又当然,作为一个非正式食家,我只能以两个字总结啲野食既味道,就系:「好味!」今次食物方面叫左两样唔同,但同样个名都好长嘅野:(1) 焗意大利香草红甜椒汁伴腰果香草酱杂菜饭(2) 越式捞米粉(室温)伴香草、炸豆腐、腰果及大豆炸物配自家制有机檬汁野饮方面,有杯叫做「接骨木果子紫锥花茶」,差啲唔知自己读紧咩字。香味几特别,而且一闻就知健康。焗意大利香草红甜椒汁伴腰果香草酱杂菜
以选佳丽既心情咁睇相揾岩眼缘嘅。

钟意怀旧,又想食素食埋环境,呢间无得输!

成间最正就系呢个位!个电视真系播紧架,OMG!

当然,作为一间食店,啲野好唔好食,健唔健康先系重点。
就好似寻觅恋爱对象,切记唔好净系睇外表呀,师主。

今次食物方面叫左两样唔同,但同样个名都好长嘅野:
(1) 焗意大利香草红甜椒汁伴腰果香草酱杂菜饭

香味几特别,而且一闻就知健康。

焗意大利香草红甜椒汁伴腰果香草酱杂菜饭

杂菜饭蕃茄味香浓,但唔会有油腻感,里面其实有好多唔同既料,十分有诚意。
捞米粉有好强既香草同薄荷味,炸豆腐皮脆内滑,大豆炸物就有啲似炸素仙竹卷,
系呢个「夏日热辣辣」既天时食,真系岩哂!

另外不得不提,呢到除左有靓人靓景靓野食外,重有好野卖。
例如一啲素食既书籍,最正系重有啲潮tee!写有唔同既vegan message,
或系关爱动物既一啲字句或graphic。$180一件,重有一半系用黎捐比一啲动保既团体,
型得起,又有意义到非常。

问题系,我唔够现金。

2018-08-01