2017-11-13
之前黎兆万都系食放题多,今日发现呢度原来有间韩国餐厅,就黎试吓呢度嘅韩国菜啦!惊喜二重奏!呢个配搭好搞笑,因为平时韩国嘢都唔会有牛扒,但系呢一个系牛扒加埋炸鸡,仲有薯条系底。一次过可以食晒三样嘢!我觉得咁样几好,因为大家都知道韩国嘅嘢食普遍都好大碟,平时叫一个炸鸡都未必食得晒,而呢个就可以一次过满足晒三个愿望另外,个设备都系第一次见,鸡扒隔离有一块烧到好热好热嘅黑色版,上枱嘅时候职员将一块,我估有三四成熟到嘅牛扒摆上铁板度,客人再将佢煎多一阵,到啱自己生熟程度嘅时候,就夹黎食。真系好好特别。不过块板真系好热,放牛扒落去嘅时候真系煎到吱吱声,要小心啲。而炸鸡有四件,唔算沾咗好多炸粉去炸,所以食落冇咁多热气皮鸡肉好乱滑,好香口。值得一提嘅系呢个餐有三个酱,最钟意食同埋最特别嘅系右手边白白地色嘅酱,佢有啲似沙律酱,但又好似加左苹果蓉落去,个味好特别,有清新嘅味道芝士排骨个排骨预先叶左,同埋芝士有好多,用Gas炉煮容后就可以夹埋啲排骨一齐食。除此之外,仲有几条西椒,加埋食好似食pizza嘅味道。食韩国菜一定要叫一份用芝士去整嘅食物,因为佢用嘅芝士好多,啱晒芝士控!包到好似木乃伊咁好搞笑韩国人好
惊喜二重奏!
芝士排骨
包到好似木乃伊咁好搞笑
韩国人好钟意食呢种鱼片,虽然佢有唔同嘅形状,望落去好似好多款咁,但其实佢嘅味道都系一样,就咁食唔系好突出,但系加埋佢嘅酱油同埋辣酱,就可以带出鱼片嘅味道。
除咗鱼片之外,仲有个中华面,几钟意呢个中华面,因为面好幼条
今日食左好多肉类,所以要叫翻个菜食先至得!呢个炒杂菜种类好丰富,有芦笋、椰菜、蘑菇同埋好似乒乓波细少少嘅椰菜仔。
虽然呢度系食韩国菜,但系呢个杂菜炒得好有镬气,唔知系咪加左胡椒粉去炒,所以好香!
芝士蛋糕雪冰
唔好睇佢好似细细兜甘,其实份量好多,足够两至三个人食。
面头嘅芝士蛋糕有四至五旧,芝士味好浓,面头洒左杏仁碎片,同埋淋左士多啤梨酱同埋cream。
中间就淋左蓝莓果酱,所以一次过可以食到两种果酱嘅味道,最低嘅雪冰系牛奶味,甜甜地。
饮品就叫咗士多啤梨同埋蓝莓沙冰,呢两只色好靓、好吸引。士多啤梨个杯个味道好香,两杯嘅份量都好多,足够可以由头饮到落尾!!
除咗普通嘅饮品外,仲可以叫韩国嘅罐装饮品,而呢一个就系桃味汽水。佢会另外比一个装咗冰嘅杯你,呢一罐刚好可以到到一杯。几好饮!
呢间餐厅有别于一般嘅韩国餐厅,因为佢有啲菜式配合左香港人嘅口味,同埋加左啲创新落去,好似炸鸡加牛扒咁,食落好有新鲜感,以后黎兆万有多一个选择啦!