2024-11-16
今餐嘅Chill E.A.T. 我就去咗呢间楼上日式铁板烧店。店内每个座位都系吧枱,围住铁板烧师傅坐,每4个客一个师傅,可以望住师傅即席烧嘢食,令我4感 — 睇、听、闻和食都好满足😌˚✧₊⁎ 前菜 ⁎⁺˳✧༚ 🥗 是日渍物 . 海葡萄淋上柚子汁带出爽脆口感、荔枝汁渍车厘茄就清甜可口、最后个水果粟米是非常清甜、多汁的味道,整体好清新、醒胃🦑🥚 墨鱼汁蒸蛋配紫苏花. 𥚃面有一大粒墨鱼肉,墨鱼汁蒸蛋白很滑,墨汁味香浓,好特别!˚✧₊⁎ 主菜 ⁎⁺˳✧༚ 🐚 时令贝类:紫菜炙烧酱油带子. 铁板烧完之后去炙烧,大大只带子依然好好肉地,实正啲嘅口感,品尝到焦香的甜酱油味,夹住块脆紫菜食几好味😋🐟 季节烧鱼:银鳕鱼配松露蘑菇汁. 银鳕鱼皮脆肉嫩滑,有少少骨,要慢慢食. 鱼肉配松露蘑菇汁是日西fusion,味道都几夹㖞!🥩 厚烧美国牛肉 (3成熟) 配盐渍昆布. 调味了得,但中间似乎生咗少少,不过口感好软腍,咬得到,呢份牛肉靓先咬到㗎!. 初次见牛肉配盐渍昆布,呢个配搭好好味😋🥘 炒饭. 我忙于食牛,师傅炒饭炒得好快,睇唔切😅. 配料有红萝卜、洋葱、紫菜、白芝麻,是素食炒饭,饭粒粒口感好正
˚✧₊⁎ 前菜 ⁎⁺˳✧༚
🥗 是日渍物
🦑🥚 墨鱼汁蒸蛋配紫苏花
˚✧₊⁎ 主菜 ⁎⁺˳✧༚
🐚 时令贝类:紫菜炙烧酱油带子
🐟 季节烧鱼:银鳕鱼配松露蘑菇汁
. 银鳕鱼皮脆肉嫩滑,有少少骨,要慢慢食
. 鱼肉配松露蘑菇汁是日西fusion,味道都几夹㖞!
🥩 厚烧美国牛肉 (3成熟) 配盐渍昆布
. 初次见牛肉配盐渍昆布,呢个配搭好好味😋
🥘 炒饭
. 我忙于食牛,师傅炒饭炒得好快,睇唔切😅
. 配料有红萝卜、洋葱、紫菜、白芝麻,是素食炒饭,饭粒粒口感好正,调味了得,不会就食晒成碗饭啦😄
🥣 味噌汤
. 汤加咗啲海带和面筋,丰富口感
🥬 炒野菜
. 有菇、红萝卜、生菜、芽菜,炒得软腍,同时亦保留到野菜的清甜原味😋
˚✧₊⁎ 甜品 ⁎⁺˳✧༚
🍞🍨 焦糖多士与开心果雪糕
. 多士先烘脆一面,另一面洒上好多白糖然后反转再反转后就变焦糖香脆面😍
. 初试斋食多士,外香脆内软,焦糖面又不是太甜㖞,适中
. 之后将雪糕涂上多士一齐食,冰火交融又几好味👍🏼
. 最后斋食雪糕,开心果味几出色,奶滑零冰粒嘅口感,做呢餐嘅结尾,好好👏🏼