2019-09-29
今日黎到旺角拍拖,男朋友就带左我去一间铁板烧,话好平又好味,同事重点推荐!黎到 ‘上野铁板专门店‘ 位于旺角通菜街1M至1T华发大厦地下D舖黎到店铺环境带点幽暗、宁静,但见到有其他客人用餐,我坐低左简好左「铁板活鲍鱼套餐」豆腐和风沙律刺身拼盘(需另加钱)刺身包括三文鱼、油甘鱼、八爪鱼、甜蛋、北寄贝,大致上都无咩问题,甜蛋厚身啲会更好!个人好钟意食甜蛋铁板配菜脆玉瓜及香菇,香菇味浓,脆玉瓜却爽口清新铁板活鲍鱼师傅即场系我地面前生煎鲍鱼致死,新鲜程度品洗讲啦!切成薄片方便我地食用,而且用左鲍鱼边既位置本左个汁,浓浓既鲍鱼味!爽口弹牙又唔un 香煎银雪鱼未煎记平平无奇,煎好左就环重点讲下鱼皮!鱼皮由师傅既功手完整禁切出黎,经过一段时间既压煎,先制作到香脆可口既鱼皮,仲可以吉番住旧鱼!可见师傅既功力美国安格斯薄烧先由生蒜炒至金黄,用美国安格斯肥牛包住葱花及蒜末,味道浓郁到讲唔到野,好好味!份量仲要唔少,牛脂味及配料民个组合无得输烟肉黄金炒饭意为系一个普通既蛋炒饭,但望著师傅一路炒一路落雪既饭粒,咩叫粒粒分明,睇图就明!日式炒时菜食到最后,加埋炒菜真系好满足!活蚬杂菇面鼓汤甜品整体黎讲,上野铁板
豆腐和风沙律
刺身拼盘(需另加钱)
铁板配菜
脆玉瓜及香菇,香菇味浓,脆玉瓜却爽口清新
铁板活鲍鱼
香煎银雪鱼
美国安格斯薄烧
烟肉黄金炒饭
日式炒时菜
食到最后,加埋炒菜真系好满足!
活蚬杂菇面鼓汤
甜品
整体黎讲,上野铁板专门店确系唔错,唔怪得有十多年历史!性价比系铁板烧黎讲算高,价钱对得起食物,睇师傅表演都值!不过仍需改善,可以减慢少少速度,进食有点急速