2022-11-01
又食好嘢,不过系用超值价钱,享受高级用餐。除左喺日本,都未试过喺香港食铁板烧,所以一行入餐厅,见到L型嘅铁板烧吧枱已经好兴奋、又好期待。餐厅唔算大间,但坐位好阔落,我地嚟得早,可以坐到吧枱位,一边食、一边睇住厨师精心处理每一道菜,用餐感觉特别好。我呢d懒人加选择困难症患者,当然系拣套餐啦,唔平、唔贵,要左个B餐。😄厨师会跟客人分享食材选择及烹调技巧,有咩要求仲可以当面同厨师讲,呢种用餐经验已经值得加分。前菜:🐙芥末八爪鱼,芥末唔会抢喉、攻鼻;八爪鱼切成细细粒,入口爽脆。用了冰菜做装饰,很美。生洋葱垫底增加了味觉嘅刺激。🥚茶碗蒸面层有滑滑嘅蟹肉羹,同蒸蛋搞混进食,除左蛋香,仲有啖啖蟹肉。🍽黑松露帆立贝,特别之处系帆立贝在高汤之内上枱,汤汁系黑松露加鱼汤伴混,唔只有帆立贝食,仲可以饮埋个汤,汤味鲜甜,带有黑松露嘅香。而帆立贝挺身、大大只,有口感之余,鲜味与黑松露味平衡,两者味道在口腔内交缠。🍽南非鲍鱼,用了蟹肉海苔酱画碟花,令到整体美感大增之余,沾上鲍鱼伴食又是另一翻美味。厨师还非常细心在烧鲍鱼时,顺道将鲍鱼轻轻界开,这样鲍鱼就能够内外火喉一致,七成熟啱啱好,保持到鲜味之余,亦能轻易咀嚼。
🥩美国安格斯牛肉薄烧 +季节野菜 🍅
食之前,厨师除左问生熟度,仲会问食唔食葱蒜,原来薄烧牛会包裹着葱蒜一起烧,生菜包食得多,牛肉包还是第一次食🤭。切开牛肉,还见到微红嘅肉色,火喉非常准确;入口除左肉香,仲有香浓嘅葱蒜味。
季节野菜配有龙珠果、日本水果蕃茄及冰菜。第一次食同听到水果蕃茄呢样嘢,起初仲以为自己听错,要侍应讲多次😅呢个系绝顶好食,有车厘茄嘅质感同蕃茄香,但表皮好柔软,同时有像士多啤梨一样嘅香甜,真系好好食,可惜只得约1/3个,太小啦,真系唔够喉。
海鲜炒饭 用了静冈县银稚鱼,细细条似白饭鱼咁,整个炒饭好香,配合埋半熟蛋一起食,滋味。
🥣吸物即清汤,大蚬汤汤味虽清,但鲜甜,蚬味浓郁;在尝甜品前,享用这个汤,能先清除之前食过嘅牛肉或炒饭嘅浓味,之后就可以更好好品尝甜品。
🍡甜品,黑芝麻,哗! 白芝麻,哗哗!🤣有人识吗?甜品上枱时,脑海就立即浮起这个儿时玩意。白芝麻大福混入了豆沙蓉,而黑芝麻大福则混有雪糕,两者味道截然不同,为这道晚餐画上完美句号。
位处尖沙嘴、高质食材、环境舒适、再加埋咁好嘅服务态度,呢个价钱,绝对系性价比超高。