2024-01-10
上一次食「新沙洞大排档」系夏天时带埋柴柴黎既,门口有pet friendly座位,虽然半户外,但有风机吹着感觉还好。今次同老公二人世界重临想舒舒服服叹下,选了室内座位坐得较舒适。店内外貫辙韩式大排档的风格,都几似去左韩国。今次多了秋冬新菜式,推介铁板烧系列,天气冻围炉烤肉最正👍🥢铁板济洲黑毛猪拼盘🥓石烧可以自己煮几好玩,黑毛猪是五花腩部位,烧熟后特别香,肉质爽脆油润,肉汁鲜甜,烤香后外脆肉嫩,包生菜、泡菜、蒜粒、辣酱可以减腻,口感又丰富。🥢铁板烧韩式鳗鱼配烤紫菜🐟选用新鲜鳗鱼中间的部位,每一块都好肥美、肉厚。以铁板烧烤后的鳗鱼更惹味,肉质嫩滑结实,鱼香四溢,配埋秘制鳗鱼骨烧汁,再包紫菜食,味道和层次感更提升,啖啖肉好好味。🥢牛肉饭卷🍙一份8块,份量多,紫菜包着厚厚碎牛肉、甘笋丝、青瓜,每件都得丰富饱满,口感非常充实,食2件都好饱肚了。🥢水冷面🍜每次食韩国野老公必点,酸酸地开胃,一年四季我哋都好喜欢食。这碗水冷面又系好大碗,面底保持烟韧Q弹,配埋腌酸萝卜、青瓜丝、溏心蛋,加少少辣酱味道更好。🍶原粒蜂巢蜜米酒 天气冻饮下温热既米酒可以暖身,初时怕酒味太重饮唔到,估唔到入口顺滑一啲都唔拿喉,
今次多了秋冬新菜式,推介铁板烧系列,天气冻围炉烤肉最正👍
🥢铁板济洲黑毛猪拼盘🥓
🥢铁板烧韩式鳗鱼配烤紫菜🐟
🥢牛肉饭卷🍙
🥢水冷面🍜
🍶原粒蜂巢蜜米酒
天气冻饮下温热既米酒可以暖身,初时怕酒味太重饮唔到,估唔到入口顺滑一啲都唔拿喉,加上原块蜂巢蜜慢慢溶入酒中,令米酒带点香甜味,暖暖地又甜甜地,同啲食物都好match。
另外仲见到新推介酱油蟹$168(原价$248)包麻油紫菜饭,抵食。