2006-03-30
在欢送车品品之前,Foodking兄同专兄提议去威记食川菜,小弟一向唔多点受得辣,但见柴娃娃般即庆,死就死吧.地点大角咀富多来中心,邮局斜对面"川味港",一听个名就知系四川菜.环境同大排档差不多,我地无记错七个麻甩,加埋素未谋面久休复出的蜜桃,统统坐晒出街.川菜辣度就系人都知,一向避之侧吉.今次抱住趁墟心态,试下自己的底线去到边.打头阵的蒜泥白肉,不错,一点不辣,蒜茸很香口,猪肉很爽口.干扁四季豆,很爽脆,又系唔辣.接下来的口水鸡,鸡肉一般,个汁香而不辣.血肉池林的水煮羊肉.羊肉不错,其实,都唔系好辣,有少少麻.如果你无食到旧花椒的话.麻辣味,很有后劲.一步步攻占在下的味蕾.很过瘾.川椒田鸡很香口,不过田鸡已被斩件,在辣椒堆中找寻有如寻宝.之前水煮羊已将我的舌头洗礼,感觉上都系唔算辣.饮杯金威清下喉咙,麻辣味搭上冰冻啤酒,竟然似饮Ginger Ale!下味菜川味猪肚,好爽口惹味,结果呢味要encore.作为今次麻辣之debut,来个小辣担担面,唔会死错人.小辣系唔辣,下次都系叫个中辣试下.个人感觉,好过黄埔的咏藜园.再来个水煮菜式,今次系鱼.条鱼泥味都几重,并唔系我杯茶.怪味口水鸡粉皮
下味菜川味猪肚,好爽口惹味,结果呢味要encore.作为今次麻辣之debut,来个小辣担担面,唔会死错人.小辣系唔辣,下次都系叫个中辣试下.个人感觉,好过黄埔的咏藜园.再来个水煮菜式,今次系鱼.条鱼泥味都几重,并唔系我杯茶.怪味口水鸡粉皮,味道一点也不怪,鸡下的粉皮索晒日月精华,辣汁麻而不辣,好味.最后的钟水饺,皮比较厚,无甚特色.
食咁多野,饮咁多支大啤,都系五旧水埋单,非常超值.今次食唔到个爆腰花,下次必定要试.
原来我可以,受得到麻辣.未来日子,又开多瓣.
PS:呢度一样有明星效应,同厨师一样,2R!