餐厅: Green Waffle Diner (擺花街)
资讯:

2023-08-04 2604 浏览
表哥出开嚟中环,同佢快闪食个晏,拣咗「Green Waffle Diner」,贪佢地方大,只要搭半山扶手电梯上到去大馆个位,落返地面荷李活道,往上环方向行唔够1分钟,晌摆花街交界就见到。 讲到环境,有好多落地大玻璃,采光十足,整间餐厅以鲜橙衬白,予人应感觉非常醒目,加上摆放好多植物作点缀,楼底又够高,所以,空间感强。 睇佢明显喺一间咖啡店或西餐厅,但最估唔到星期五、六竟然会营业到凌晨3:00am,明显喺想做埋附近云咸街一带、苏豪区一带嘅酒吧客嚟食个宵夜。 目标就喺试吓佢啲「薯粒镬仔菜系列」,喺极之邪恶嘅选择。牛油果杂菜薯粒镬仔 $94虽然表哥拣呢一款又有牛油果、又有杂菜,其实一样喺唔健康,哈哈!热焫焫新鲜焗制,里面有羽衣甘蓝、蘑菇、西芹、车厘茄、洋葱、炸薯粒、温泉蛋,再晌表面加上车打芝士同牛油果,所以卖相非常吸引,表哥都话唔错,味道丰富。 烤卡津鸡肉薯粒镬仔 $98我就要个配烤鸡肉嘅,里面有烤鸡肉、西芹、灯笼椒、车厘茄、洋葱、炸薯粒、温泉蛋,再晌面头加上大量车打芝士嚟烤焗,虽然我哋拣细份,其实食起嚟都好够,味道非常之香口,但都几「漏」吓。 鲜奶咖啡 $43、菠萝橙汁 $38表哥想清爽啲
,加上摆放好多植物作点缀,楼底又够高,所以,空间感强。
目标就喺试吓佢啲「薯粒镬仔菜系列」,喺极之邪恶嘅选择。
牛油果杂菜薯粒镬仔 $94

牛油果杂菜薯粒镬仔
烤卡津鸡肉薯粒镬仔 $98

鲜奶咖啡 $43、菠萝橙汁 $38

表哥想清爽啲,就拣杯菠萝汁沟橙汁,酸酸甜甜好清新,当然,明白唔会喺鲜榨啦,但都好浓香;小弟就衬杯鲜奶咖啡,拉花颇靓仔,口感唔错。
鲜奶咖啡、菠萝橙汁
听到店员同隔离枱啲客讲,有VIP卡申请,以后消费有9折,即变相唔使加一;另外,早餐、午餐时段,如果拣过滤咖啡,原来喺可以无限量添饮。两项嘅优惠,都啱晒附近嘅返工客。