2024-07-27 209 浏览
难得有朋友返香港就紧系去食下大排档嘅香港风味啦,不过依家大排档真系买少见少,今次揾左间系佐敦嘅大排档我地2个人叫左4样𩠌1. 椒盐鲜鱿:食得大排档就一定要食椒盐鲜鱿啦!真系爽口又弹牙,鲜鱿炸得岩岩好冇过火,而回镬再用椒盐等配料炒一炒,食落非常香口,而且份量又够,用黎𩠌啤酒,真系正到痺2. 西兰花炒牛柳粒:牛柳粒炒得恰到好处,保持牛肉嘅鲜嫩多汁。西兰花爽脆又有味道,一旧牛一旧西兰花咁食,两者加埋岩岩好食落唔会觉得腻。3. 豉淑鹅肠:呢个豉淑鹅肠入口细嫩,带有淡淡嘅豉汁香气!鹅肠处理得干净,而且唔会话好食,所以食落唔会一口油又带爽口,正4. 马拉盏通菜煲:够晒大煲,通菜冇煮到老食落爽口,而且马拉盏味道同茶菜好鬼爽,而且仲有d鱿鱼仔、虾干同虾仁一齐落煲整,食落够晒丰富整体黎讲餐厅食物质素高,够晒镬气,好岩钟意食大排档嘅朋友仔黎食
我地2个人叫左4样𩠌

1. 椒盐鲜鱿: