2025-01-22 128 浏览
📍黄埔小厨 红磡📍去开红磡揾朋友食饭,推荐咗呢一间充满惊喜嘅高质餐厅😍👍🏻。想讲呢间餐厅嘅大厨真系不得了,每一样食物都好高水准,值得一试。💙避风塘炒蟹大大只肉蟹,超级足料。大厨好有心机咁样处理,做足步骤,令到啲蟹肉好入到味,同时保留到蟹肉本身嘅鲜味。配撘蒜头、葱段、豆豉、辣椒等材料混合而成的酱料一起爆炒,火候恰到好处,又有镬气,但系唔会好油,保持到蟹肉嘅干身,系功力啊!💙黄金鲜鱿好难得咸蛋黄嘅外皮既酥脆,但系唔会太浓味,保留到鲜鱿嘅味道。食得出鲜鱿系真鲜鱿,仍然湿润弹牙,真材实料,与酥脆嘅咸蛋黄脆皮平衡得好好,相得益彰。💙鲜菠萝脆皮咕噜肉应该系我暂时食过最好食嘅咕噜肉。糖醋汁味道调校得恰到好处,酸酸甜甜。外皮酥脆,感觉好似有一层焦糖咁,不会太厚。咬落去,系有肉汁嘅猪肉粒,外脆内嫩。旁边嘅鲜菠萝摆盘都好有诚意,切粒之余,特登用火枪烧过表面,美观又好食😋。配上一个靓仔(白饭),再加一杯青岛啤酒🍻,简直系一大美事😋😋😋😋!推荐嚟一试!
📍黄埔小厨 红磡📍

💙避风塘炒蟹