餐厅: 牛角Buffet (雅蘭中心)
资讯:

2020-03-06 2070 浏览
牛角系我几钟意既一间日式烧肉专门店,之前有系其他分店食过烧肉放题,难得旺角有一间专食放题既牛角,当然要试一试有咩分别。有经过几次都知呢间放题店特别多​​人,特别系晚饭时间,所以一早打电话订左位,去到即刻就入得。坐底拣好食边个等级既放题之后,就可以开始拣食物。入面空间都几大,有一边系美食自助区,有前菜、沙律、饭、汤品、甜品同饮品自取,另外再可以任叫唔同既肉类同其他食品。前菜既选择都好多,有前菜四味(芝麻八爪鱼、中华沙律、带子裙边同味付海蜇)、日式冻豆腐、辛辣鸡丝沙律、青木瓜丝沙律、紫洋葱和风蕃茄。每样都细细碟可以每样都试下,日式冻豆腐就唔算好浓味,但豆腐质感嫩滑。紫洋葱和风蕃茄就味道酸酸甜甜,好醒胃。蔬菜有鲜冬菇、洋葱、粟米、生菜、泡菜、青椒及红椒条。友人想食得清新拎左沙律,见到沙律柜入面仲有可丽饼,再望一望墙上有教学自制牛角卷,非常有趣。自助区既空间都几大,唯一有排过队拎既野就系饮品。一部自助饮料机,一般既汽水都有,Coca cola、Coca cola zero、Fanta、Fuze tea、Sprite、橙汁、苹果汁、芒果汁、梳打水等,不过就冇平时牛角有既特色饮料。食牛角最紧要就系

食牛角最紧要就系要食牛角饭,呢间放题非常特别,可以自制牛角饭。装适合自己份量既白饭,加入葱花同紫菜,超钟意食紫菜可以落紫菜山,再淋上塩酱或者烧肉汁,就完成一碗度身订造既牛角饭。

侧边仲有热汤包括牛肉昆布汤同牛肝菌忌廉汤。

拎完自助区就番埋位,当时店内唔算好多人,叫左既野好快就送到。

美国见岛特选和牛肩脊肉 ,有一丝丝既雪花纹理,口感油而不腻。
美国见岛特选和牛一口牛,切成三角形状好精致,肉身较厚,咬落好有嚼劲,一口一口回味无穷。

海鲜类包括青口、石斑鱼柳同多春鱼。烧烤上比较需要多花心机既食物,鱼柳食落好软滑,烧既时候都要小心啲,好易整烂。青口好肥美大只,干净冇咩海水味。

系我最钟意食既牛舌,薄切得黎又爽嫩,一如以往咁好食,简直系舌尖上的味道。
牛油金菇系懒人至爱,又方便又好食,烧起上黎牛油味香浓,仲可以再跟自己既口味加调味料。

即食既味付鱿鱼、味付牛舌同炸薯角(4件)。薯角既外皮有少少厚,薯仔质感绵绵配以沙律酱香脆可口。

日本熊本县豚肉眼超级大块,丰厚既肉感,咬落好满足不过略嫌肥肉较多。丹麦鸡胸肉就比较上清爽,透彻既鸡胸肉烤出温和既口味。仲有,烧牛肚真系好难我唔识。

食到咁上下就开始食甜品,去左自助区拎甜品同雪糕。

甜品有窝夫、迷你甜蕃薯、铜锣烧、芒果慕斯饼、迷你宇治抹茶红豆杯、泡芙、椰果、荔枝同菠萝,全部都好迷你。一口泡芙好松​​软,配以细腻既奶油,甜度岩岩好。迷你宇治抹茶红豆杯既抹茶味道唔够浓郁,不过胜在非常精致。

见到有两部雪糕机,两部都有唔同既口味,当日有云呢拿雪糕、西瓜雪糕、扭纹雪糕,心大心细唔知拣咩味就试下扭纹雪糕,有齐两种口味。不过雪糕食落冇咩奶味,比较上似雪糕冰。

雪糕配料区亦有更多DIY既选择,朱古力酱、士多啤梨酱、迷你朱古力豆、迷你心形棉花糖、七彩熊仔糖等,自制七彩缤纷既雪糕,食埋甜品真系好满足。

店员提醒差唔多100分钟既用餐时间,我地就捧住个肚系个牛角尖钻番出黎。