2023-02-11 589 浏览
𝑩𝒐𝒖𝒊𝒍𝒍𝒐𝒏-🍽️ Veal tartare🍽️ Escargot a la Bourguignone🍽️ Terrine de Foie Gras🍽️ Duck confit🍽️ Rossini de Boeuf🍽️ Creme Brulee Fruit de la Pa位于上环巷仔法国餐厅!气氛一流,casual得嚟又带有传统法式多款dishes! 餐厅内布满不同种类既酒,wine pairing咁食一定别有另一番风味♪( ´θ`)ノ第一道前菜系扇贝加beef tartare, 扇贝新鲜,然后再加上caviar,成件事有少少extra! 个人觉得唔加仲好,而家略嫌比caviar抢咗个味!底部布满beef tartare, 肉质够哂tender!到田螺系必叫之选,田螺嫩滑,绝对不是食size, 而系食质量!个garlic oil好香,加埋面包顶瓜瓜!Foie Gras我相信系成晚最好食嘅一个dish! 质感好CREAMY!!! 好滑,充满肝香味,油脂好平均!加埋酸甜既jam, 仲可以有解腻嘅作用^ω^油封鸭髀又系一个十分期待既dish! 肉质好嫩滑,劲Juicy! 而且仲离骨!不费吹灰之力就
𝑩𝒐𝒖𝒊𝒍𝒍𝒐𝒏

Veal tartare

Escargot a la Bourguignone

Terrine de Foie Gras

Duck confit
油封鸭髀又系一个十分期待既dish! 肉质好嫩滑,劲Juicy! 而且仲离骨!不费吹灰之力就可以拆开啲一丝丝嘅鸭肉!一啲都唔会好干好柴!个sauce充满鸭油香,再加埋菌味,好match!

Rossini de Boeuf
另一main dish, 系我最爱!medium rare既牛肉,好淋,好juicy, 好重牛味!火喉岩岩好,整件牛肉唔会边位好熟,keep住佢既粉嫩色!果然技术高!加埋creamy既foie gras简直系无憾!旁边嘅Sauce,系用栗子打碎而成,但系味道偏咸。

Creme Brulee Fruit de la Pa
最后嘅甜品,简直令我眼前一亮!食到好饱,有酸味嘅甜品,完全可以balance返!佢个焦糖面够晒薄同埋脆,焦糖嘅甜加埋热情果嘅清新酸甜味,够哂平衡(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) cream brûlée 好滑,一定要试!

价钱偏贵,但系食物质素高,环境都好好!值得一试~

📍6 Pound Ln, Sheung Wan
#jcfoodgasm @bouillon.hk