2008-12-30
11月30日, 菲菲的BIG DAY~ (续篇)喺迪住肥玩完一日, 去到9点几, 又攰又饿~ 出去铜锣湾食拉面, 上到去都系得2枱人, 侍应好招乎周到带我地坐低~::: 长崎拉面 ::: $72餐厅推介既长崎拉面, 为蔬菜做主打, 有大量椰菜丝同芽菜, 啱晒我地咁攰既心情, 唔想有咁多肉落肚~ 肉类里面有鱼蛋丝同一d细细块既猪肉, 少少肥有d似猪腩~ 另外仲加咗海鲜添~ 好似墨鱼同蚬肉, 十分足料, 真系要2个人食先可以食晒~!! 不得不提既系个拉面汤底, 表面睇黎好似系普通猪骨汤, 原来系用海鲜淆制而成既汤底, 好浓烈既海鲜味, 亦有好香既鱼味! 可能太渴既关系, 我地差唔多饮晒个汤~ 成个拉面做得好出色, 蔬菜同汤底味好夹~ 喺香港真系未试过咁出色既汤底, 满分推介~!::: 日式烧饼 ::: $68好似同其他食过既有d唔同, 烧汁味道特别, 有别于一般烧汁既味道, 颜色亦偏淡~ 烧饼边好脆, 脆到好似食紧pizza咁, 不过㶶得滞喇, 失去咗应有既蛋味, 中心部位反而唔错, 比起饼边更能食到软熟既质感~ 整体算合格…出色既长崎拉面之外,亦有不足既地方~ 坐低既时候侍应摆低咗每人
::: 长崎拉面 ::: $72
::: 日式烧饼 ::: $68
出色既长崎拉面之外,亦有不足既地方~ 坐低既时候侍应摆低咗每人一碟前菜, 系d腌咗既萝卜丝之类, 食系几好食, 不过到埋单先知要$10一碟… 有点贵吧, 又冇事先说明… 除此之外其他都好好, 食物, 环境, 服务都属于上佳, 日本人侍应生每5分钟帮我地加一次水都冇不悦之色, 值得表扬~