2024-08-18 871 浏览
🤗 今日相约 “食家读者” 交换情报, 选址 “旭”, 食寿司厨师发板.🏘️ 餐厅位于中上环L.Place 高层, 接待处以圆形线条设计, 分隔背后嘅用餐区, 十个赞, 寿司区设一张十二人椭圆形吧枱, 另外两个铁板烧用餐区.🥢 今日点咗十二贯寿司套餐, $580+10%, 包括前菜, 沙律, 茶碗蒸, 十二贯寿司, 卷物, 汤, 甜品.樱煮八爪鱼沙律茶碗蒸羽太帆立贝金目鲷深海池鱼甜虾纹甲鱿鱼飞鱼喜之次赤身中拖罗右口鱼边赤海胆吞拿鱼手卷玉子烧鱼汤绿茶蛋糕🦑 樱煮八爪鱼. 送嘅, 靭韧哋.🍀 沙律. 冇乜特别.🍥 茶碗蒸. 卖相有睇头, 又够热, 过关!🍣 羽太, 又名 “黑瓜子”, 北海道, 配冲绳海盐, 青柠. 鱼味不俗, 而且越嚼越甜.🐚 帆立贝, 又名扇贝, 北海道, 配昆布盐. 昆布盐带领味道, 帆立贝肉质相对平淡.🍣 金目鲷, 配九州柑橘啫喱. 我唔食紫苏叶, 竟然换上金箔, 卖相加分, 金橘啫喱抢味, 结合金目鲷嘅油份, 有趣.🍣 深海池鱼, 配鲨鱼软骨梅酱. 我钟意红润嘅色泽, 可能鱼料太簿, 错失咗实净嘅口感, 味道唔算太梅.🦐 甜虾, 配盐𣚭. 师傅介绍甜虾尺码系 3L,

樱煮八爪鱼
沙律
茶碗蒸
玉子烧
鱼汤
绿茶蛋糕
小食
🦑 樱煮八爪鱼. 送嘅, 靭韧哋.
樱煮八爪鱼
樱煮八爪鱼, 茶碗蒸, 沙律
🍀 沙律. 冇乜特别.
沙律
🍥 茶碗蒸. 卖相有睇头, 又够热, 过关!
茶碗蒸
深海池鱼
🦐 甜虾, 配盐𣚭. 师傅介绍甜虾尺码系 3L, 我又唔觉得特别大只㖞, 食落少少甘, 带杏脯味.
甜虾
🦑 纹甲鱿鱼, 配七味粉. 据师傅介绍, 此前嘅寿司用白醋米, 由呢贯开始转赤醋米. 讲番纹甲鱿鱼, 口感真系唔似鱿鱼.
纹甲鱿鱼
🍣 飞鱼, 配三升渍, 芽葱. 鱼料太簿了, 口感欠奉.
飞鱼
🍣 喜之次, 炙烧, 配日式脆脆酱. 炙烧嘅喜之次逼出油份, 配合惹味嘅脆脆酱, 掂!
喜之次
🍣 赤身, 配日式芥辣籽. 芥辣冇抢味, 赤身俾到金属味, 有趣嘅搭配.
赤身
🍣 中拖罗, 配山葵茎. 拖罗嘅肥美, 又保留到酱油嘅甘香, 掂!
中拖罗
🍣 右口鱼边, 配炸京葱丝. 葱香, 紫菜, 鱼油, 完美结合, 搅掂!
右口鱼边
🐚 赤海胆, 配米饼, 淡雪盐. 海胆忌廉口感异常结实, 唔用紫菜, 换成脆口嘅米饼, 效果颇有新鲜感.
赤海胆
🍙 吞拿鱼手卷, 配樱花虾, 天妇罗碎. 吞拿鱼蓉够唒香, 不俗!
吞拿鱼手卷
🍮 玉子烧. 据师傅介绍, 用兰王蛋, 虾肉, 低温煮. 口感少似芝士蛋糕, 一点点橙味.
玉子烧
🥣 鱼汤. 极重嘅鱼味, 交足功课.
鱼汤
🍰 绿茶蛋糕, 配红豆忌廉. 蛋糕软熟, 完美结束!
绿茶蛋糕
🤗 总结: 餐厅楼面设计独特, 空间感十足, 值得再赞. 师傅详细介绍每款寿司嘅鱼料, 出产地, 同埋 调味. 败笔系: 坐满人嘅时候好嘈, 听唔到师傅讲嘢. 机械式服务, 合格但欠温度. 寿司鱼料偏薄, 口感差少少, 每贯都配一款调味, 卖相就系 “长方加一点”, 颇有新意, 性价比有吸引力.