2021-11-03
朋友今日约我去荔枝角食dinner, 想分享一下,因为都几惊喜,平时荔枝角都系工商区,无谂过有呢种比较有质素嘅中餐,如果对食物有少少讲究嘅应该都会几喜欢。樱花虾蜜饯柚皮: 外脆内软!! 味道系好香甜,加上大量脆卜卜樱花虾,呢个下次一定会再叫!杏汁白肺汤: 我本身就对杏汁反感嘅,但今次改观,可能因为好足料,猪肺好干净,完全唔腥,仲有好多鸡脚,令到个汤味道好丰富,唔会净系得杏汁味豉油皇虎虾煎肠粉: 热辣辣虎虾好大只好香个头有羔,令我有细个食茄汁煎虾碌嘅回忆,配肠粉几新意~~浓鸡汤鲜斑球浸柚皮: 另一道柚皮菜,个清淡d无之前𠮶款咁浓味,最欣赏斑球块皮好厚,好有口感!红袍荔枝+黑糖蜂蜜糕: 最后一定要推介全晚最欣赏嘅甜品!! 好少中菜会咁注重甜品呢个部份! 红袍荔枝入面系 烟烟韧韧,有荔枝肉,另外黑糖蜂蜜糕好有心机,净系影相都开心!!