2023-08-26
长沙湾呢间走小清新路线既泰国菜餐厅,平日午市套餐有多款素食菜式拣,仲有特色四道菜素食套餐,价钱唔算贵而味道好出色。今次我地食晚市特色2人套餐,只需要$298就有头盘、餐汤🥣一个义大利面🍝或饭、主菜、甜品🍮同饮品😋🍽泰式烧菠萝沙律(素食之选)烧菠萝🍍味道唔会太甜又fresh,绝对唔系罐头菠萝😎菠萝爱好者一定要试下😌🍽黑白芝麻鸡丝沙律(生酮之选)鸡丝嫩滑,又有芝麻香味,配搭餐前汤🥣一流🍽是日素汤是日素餐汤🥣入口比较creamy,加上有椰奶同蘑菇碎,口感有层次。当中既咸味较为突出,带有少少泰国🇹🇭感觉,适宜配前菜一齐食😋🍽抛打猪肉意粉(微辣)意粉煮得软硬适中,味道带微甜,相信系加入蔗糖入去烹饪,系属于一个好特别既甜意粉。意粉辣度可以选择辣度:辣、微辣、走辣,而我地选择左微辣,猪肉碎加上意粉🍝吸收左酱汁,又变成甜辣味道,加青瓜食更加fresh🍽秘制酸子汁烧鲈鱼配义大利黄瓜(低碳之选)鲈鱼系即叫即炸,所以上菜个时鱼皮炸得脆卜卜,咬落去脆到好似食薯片咁,但又唔会觉得油腻,连碟上都唔会留油。而鱼肉鲜嫩可口,完全冇overcook,加上秘制酸子汁特别开胃,解腻消滞。作为配菜既黄瓜🥒都烹调得好出色,轻微
🍽泰式烧菠萝沙律(素食之选)
🍽黑白芝麻鸡丝沙律(生酮之选)
鸡丝嫩滑,又有芝麻香味,配搭餐前汤🥣一流
🍽是日素汤
🍽抛打猪肉意粉(微辣)
🍽秘制酸子汁烧鲈鱼配义大利黄瓜(低碳之选)
鲈鱼系即叫即炸,所以上菜个时鱼皮炸得脆卜卜,咬落去脆到好似食薯片咁,但又唔会觉得油腻,连碟上都唔会留油。而鱼肉鲜嫩可口,完全冇overcook,加上秘制酸子汁特别开胃,解腻消滞。作为配菜既黄瓜🥒都烹调得好出色,轻微焗过但又可以保留左原材料食物的味道,食落好juice。简直系素食人士既最爱🤤
🍽手标泰式冻柠茶
经典泰国手标牌泰式茶,陈皮味茶味道加上柠檬,酸甜又开胃☺️
🍽芒果乳酪特饮
特饮为普通芒果🥭乳酪味
🍽椰丝雪糕配芒果酱
原本最冇期待咁既甜品🍮竟然出乎意料好食😋每食一啖雪糕都带有粒粒椰丝🥥口感,配合微甜芒果酱🥭,甜而不腻,口感幼滑🤤
呢间系宠物友善餐厅,用餐既时候隔离台带左只金毛犬,好乖甘趴系桌底休息等待主人同朋友用餐。如果有宠物既朋友仔,可以考虑下带埋宠物同朋友一齐到餐厅用餐都可以架
人均消费 $100-200
Hibye 👋🏻指数:8.5/10