2020-06-09
出开黄金买电脑产品💻,中午一点几开始肚饿,记得之前朋友推介嘅餐厅@Fifty Fifty ,一于过去试下!(餐厅好近长沙湾站,小妹由深水埗行过去就系再Garden 行入少少🤏)餐厅用落地玻璃设计,附近比较显眼的一间餐厅,坐位亦宽敞舒适。入到餐厅坐低已经差不多两点,餐厅依然坐满八成客人。呢度菜单扫QR code睇,一个非常卫生、环保♻️嘅设计❤️ Order 了两set午餐,先上了一个跟餐的「杂菜海鲜汤」味道似由多种蔬菜烹调已成。🥩 烧澳洲肉眼扒配巴黎牛油汁(配薯菜,另有意粉、白饭选择)$88Grilled Australia steak w/Paris butter sauce本身系牛魔王,加上一见到系配答喜爱的巴黎牛油汁 ,即见即order,因为出面很多餐厅午餐时间点牛扒都只配蒜蓉或黑椒汁。牛扒卖相吸引,做到7成熟,再点上巴黎牛油汁超夹,一向习惯会落芥末酱一齐食,但今次就不用了,因为味道已经啱啱好。配菜略咸了少少,不过都味大致上不错,就连一向唔食西兰花嘅我都食晒。🦐 虎虾蟹皇羔杂菌意式烩饭$68Tiger Prawn crab paste mixed mushroom Italian s
入到餐厅坐低已经差不多两点,餐厅依然坐满八成客人。
杂菜海鲜汤
烧澳洲肉眼扒配巴黎牛油汁
烧澳洲肉眼扒配巴黎牛油汁
🦐 虎虾蟹皇羔杂菌意式烩饭$68
Tiger Prawn crab paste mixed mushroom Italian style rice
虎虾蟹皇羔杂菌意式烩饭
虎虾蟹皇羔杂菌意式烩饭
虎虾很爽口,意式烩饭加埋蟹皇羔,令到整个烩饭的海鲜味更出,还有配上蘑菇和芝士碎,芝士碎分量恰好,没有盖过海鲜味,反而令口感更丰富。
🍟扭扭薯条 Curly Fried (跟餐加$20)
扭扭薯条 Curly Fried
热辣辣,用保温桶承载着,脆卜卜、咸咸地,够晒香口。
🍰 甜品今日系Chocolate Cheesecake (跟餐送㗎,送完即止)
Chocolate Cheesecake
朱古力味浓,好滑,入口即溶,本身已经好饱,但食下每一口,不知不觉间就食晒。
☕️饮品点了 「热玫瑰鲜奶绿茶🍵」 和 「冻岩盐焦糖鲜奶咖啡☕️」(补差价就可以了)
「热玫瑰鲜奶绿茶🍵」Hot Rose Green Tea Latte
系menu 见到张相就决定要order,柸拉花真实比相更靓❤️,绿茶和奶比例调较得好均匀,加上淡淡的玫瑰花香气,真系够晒chill。拉花功夫很好,饮到底都无乜走样👍🏻
「冻岩盐焦糖鲜奶咖啡☕️」iced Salted Caramel Latte
又系个人喜爱饮品之一, 见到劲多cream 即时感觉很治愈。咸咸地、甜甜地嘅咖啡,再加埋埋治愈嘅cream,几怕肥都要咬一啖!😆