呢日个朋友又喺长沙湾返工,所以一齐食晏,其实呢头好多食肆但唔系成日谂到食乜,谂起天悦附近有间泰国餐厅,之前食过都OK,所以今日就再嚟食下。餐厅喺呢头嚟讲都算大,亦都多人食,附近有唔少🇹🇭泰国菜,但成日都要夜晚先开。阿来就唔同喇,有做埋午市,亦有提供午市套餐平均$4x有一个。我就叫咗泰式冬阴公汤金边粉配猪颈肉($45)。一开始个店员落错单落咗清汤,嚟到本身谂住都算啦,但食咗啖个味怪怪地,真系食唔到落去,所以最终都系换咗。好彩店员都即刻肯换完全冇刁难我👍🏻,不过就唔肯认落错单...。Anyway讲返碗粉,个冬荫公汤底都算唔错,唔会太辣,朋友唔食辣都话OK,而且有啲菇🍄几索味几好食,但有多啲就好啦哈哈。金边粉唔算好多,对细食咗嘅我嚟讲就啱啱好。猪颈肉就有少少失望,唔香口唔算好食。至于朋友就要左泰式炒金边粉($44),其实我之前就系食过呢个觉得几好食😋,而今次亦一样,所以有啲后悔冇叫到。分量唔算好大碟,但炒得几干身,个味酸酸地又有少少辣,好食好食。我下次再来的话都系叫返呢个算👍🏻。午餐就包嘢饮,热饮唔使加钱,冻饮加$2 ,特饮就加$5。我就要咗杯🍋青柠梳打(+$5),好多冰下,但个味正常。本身

冬阴公汤金边粉配猪颈肉

泰式炒金边粉

午餐就包嘢饮,热饮唔使加钱,冻饮加$2 ,特饮就加$5。我就要咗杯🍋青柠梳打(+$5),好多冰下,但个味正常。本身惊冬荫公辣,所以叫冻饮哈哈😂。

总括嚟讲,午市套餐$4x系抵食嘅,亦都有成十样八样选择,而且味道都正常,金边粉仲几好食添。不过环境就一般啦,虽然望落都算光光猛猛,但周不时都有啲乌蝇飞过😵。店员其实都好礼貌嘅,不过落错单我又觉得唔系几好啰,下次如果再嚟一定会check清楚张单。
2019-08-30
泰式炒金边粉