2022-05-07
饺子冰室 上次就去咗长洲角酪/陈通记...,而呢次我谂都冇谂过会去饺子店,有图应该都留番去食糯米糍/红豆饼啦,但我又谂都冇谂过会咁好食嘅。 饺子冰室创办人系长洲原居民,起初店舖只得佢哋两个包办厨师/侍应,只能提供三款饺子,但佢哋都坚持每日转吓款式,默默研究更多搞鬼嘅饀料。其中创作「南乳豆卜饺」呢个灵感系黎至于阿妈平日嘅家常便饭。 店舖位于唔喺海傍嘅新海傍路,招牌显得非常隐蔽,如果冇埋个招牌乍看更似一间路边民居村屋。店内就行复古风,破旧嘅枱櫈,冇遮冇掩嘅灯泡,叠满黑白淡奶嘅counter等,都呈现著70s嘅冰室作风。 食物选择以佢咁细间舖黎讲都整到好多野,但佢叫「冰室」。当日就有十款饺子,有D就要额外加钱。套餐选择包含4-10只饺/饭/酸辣汤或是日饮品。想细食或当系个正餐都得,但注意每位低消费系$35。 4只饺子+酸辣汤$45 (黑白土匪饺+$5) 价钱黎讲就算一般啦,但佢嘅份量真系唔讲得笑。望落唔似系煎饺,更似炸饺,但好少见到饺子嘅饀料系咁肥大嘅。 饺子皮煎/炸得均匀,虽然话系偏厚嘅,但每面都酥脆诱人。一咬开香脆嘅外皮,里面系好澎湃嘅肉汁,好似小笼包咁,真心估佢唔到。 网上有见过系土
4只饺子+酸辣汤$45 (黑白土匪饺+$5)
网上有见过系土匪鸡肉饺,但当日唔知点解系猪肉。猪肉磨得非常细腻,脂肪比例高,满口都系香口嘅猪肉。上面就洒咗D土匪粉,最主要有黑/白芝麻,孜然,香茅,花椒/胡椒粉等。香气比想像中更强烈,如果入面都有就更好。
酸辣汤就好在唔会太酸,辣度可以再强D。芡汁唔会拉得太多,主要有香醋/轻微嘅酱油底韵,配有蛋花/木耳/豆腐粒等。
饺子x6 $42 (咸蛋黄黄金饺+$5)
咸蛋黄比得非常之多,除咗酱之外又有咸蛋黄本身。口感就好似「沙沙地」咁,除咗邪恶/滑腻之外都冇乜好补充。但我就觉得佢令成个饺子变得油腻,因为饺子本身都系炸嘅,肉又偏肥。饺子皮/肉大致上就冇乜分别,同样系好丰满嘅。最主要系呢度多咗D冇乜口感嘅蔬菜。