一早Bookmark左好耐既网红甜品「长洲冰室」终于一试😍😍📍位置很好找,出左码头左转沿海旁路行大概5分钟到就见到小店指示牌。小店装修很清新优雅,感觉比长洲一般食市较大,坐位都几多下,但又唔会感到好迫,重点系「超强冷气」朋友们表示比冷气包围超爽,值门票价!❤️❤️❤️❤️❤️❤️虽则近日示威影响,但小店人流倒是不错!幸好,朋友们同我等了一会便有位置!特别一提,小店设有最低消费一人一份。明既,香港地租贵人工贵,个个位都系成本,反正都是那30-40蚊,我地点都支持小店生存既!💪🏻💪🏻💪🏻如果你系芒果爱好者🍋,「长洲冰室」实在非常适合你!Menu 一打开近8成都系芒果既甜品,难怪见到小店内有10几廿箱吕宋芒,种类多到好难拣,有剉冰、豆花、仙草、奶冻、糖水、更特别既系有""饭"" 系我最钟意食既「芒果糯米饭」!😍😍😍😍◤芒果糯米饭◢   好味指数:9/10😍😍😍可能系香港最好食既芒果糯米饭!芒果去心后系一整个芒果放上碟,芒果非常香甜,小店仲好特别有原咪椰汁味同斑斓味,饭既口感软熟,配上特制既椰汁,味道非常浓郁格外香甜 (唔够椰汁仲可以问店员取),重点系有我地最爱既脆脆!要食就要早,我地眼见每台都有一叫,好

芒果糯米饭
◤芒果糯米饭◢   好味指数:9/10😍😍😍
可能系香港最好食既芒果糯米饭!芒果去心后系一整个芒果放上碟,芒果非常香甜,小店仲好特别有原咪椰汁味同斑斓味,饭既口感软熟,配上特制既椰汁,味道非常浓郁格外香甜 (唔够椰汁仲可以问店员取),重点系有我地最爱既脆脆!要食就要早,我地眼见每台都有一叫,好快卖晒!!

芒果三色圆剉冰
◤芒果三色圆冰◢   好味指数:8.5/10😍😍😍
不用多说,芒果控既你一定要一试,因为芒果肉多到爆!三色圆味道分明,好有口感又不粘牙,冰底是用芒果汁整成,而唔似出面个D甜品店淋芒果汁,甜度好适中,绝无死甜感觉。

芒果双圆椰皇炖奶
◤芒果双圆椰皇炖奶◢  好味指数:8.5/10😍😍
味道好特别😍非常好吃!椰皇炖奶好香,唔会过甜,配上爆多芒果肉,加食埋最爱既芋圆同小丸子,简直绝配👍🏻👍🏻👏🏻 一次过满足我四个欲望😋😋

📋终结:「长洲冰室」如果一经试过,必然会回头一食再食😍😋 性价比高、环境舒适、选择非常之多!下次再试😋😋
2019-10-05
芒果糯米饭