话说同老婆入嚟长洲宅渡假两日一夜,先玩长洲,翌日搭横水渡过坪洲。晏昼饭试咗「饺子冰室」,果然无失望,不过,同场加映嘅「海傍美食店」,啲糯米糍唔喺好得,所以,嚟到晚餐,揾番间啱老婆心水嘅餐厅俾佢,事前已做定少少功课,「火车头酸辣小窝」应该喺最十拿九稳,一定唔伏。 一来晌网上见到佢有唔少好评,二来热焫焫嘅嘢食、蕃茄浓汤、湿湿哋嘅粉面类就最啱佢。由于属蚊型铺,地方唔大,所以,好易坐满,我哋都要等10min左右先等到两个门口位。而一室黑与白,墙上有少少手绘作装饰而已。 店家提供免费wifi,不过,晌度食嘢都唔好意思打趸太耐;而点餐,就以二维码落单,拣咗乜一满二楚。 咁有咩选择先?睇分类以为有3大类:经典自选、超浓蕃茄汤、海蚬紫菜汤,但睇真啲,经典自选里面其实共有6款汤底可选。此外,拣面底、配料唔多讲,相信无乜人唔识。后页仲有拌面、轻食供选择,而每款粉面,都奉送细豆浆或基本热饮,当然,可以额外加钱转其他饮品。餐具方面,好似大多数茶记咁,藏晒晌枱下侧边嘅拉柜中,自由取用,我就最钟意呢个设计,唔使成日烦到啲店员。 超浓蕃茄汤乌冬 $60如果只喺一般嘅米线、米粉就只需$52,但老婆甚喜欢乌冬,所以,宁
。
超浓蕃茄汤乌冬 $60

如果只喺一般嘅米线、米粉就只需$52,但老婆甚喜欢乌冬,所以,宁愿加$8改为稻庭乌冬,而𩠌料唔喺任拣,喺有10款指定组合,佢就要咗长洲鱼蛋+墨鱼春卷。
超浓蕃茄汤乌冬配长洲鱼蛋、墨鱼春卷
先讲个汤,话晒叫超浓蕃茄汤,睇样真喺劲红、劲浓郁,滔一羹上嚟,都唔知话佢喺汤,定话佢喺蓉,劲多茄肉,里面仲有啲车厘茄,所以,茄味之重就不用置疑,酸香鲜活。不过,老婆就略嫌太杰身,煮到好似蕃茄炒蛋𠮶种茄蓉咁,唔喺太啱佢口感。而鱼蛋同墨鱼春卷都好食,鱼蛋咬落爽弹,充满鱼味,而春卷食落好真材实料,唔会好似啲沟粉货色咁;而啲乌冬都正,入口有韧劲,口感滑溜。
蚬肉紫菜汤米线 $58

我就比较心水个蚬肉紫菜汤,因为,呢款汤真喺少食到,个人觉得比较特别。成品登场,单睇牌面,真喺无欺场,有好多蚬肉同紫菜,而𩠌料拣咗猪软骨,同样份量有唔少,好丰富。
蚬肉紫菜汤米线配猪软骨
个汤底好鲜甜,好似有淡淡嘅「海水」鲜味咁,连埋啲紫菜,真喺清晒去,而蚬肉新鲜,够肉地,食完睇见成兜蚬壳就知有几足份量;而大大件猪软骨都卤得入味,肉质又松化,好食。米线方面份量十足,口感弹牙有米香。
芒果乳酸 +$5、热柠檬柚子茶 +$4

基本热饮都喺柠茶柠水咖啡之类,难得呢度有好多特饮供选择,仲要加钱唔多,绝对转得过。小弟嘅芒果乳酸大大杯,入口酸酸甜甜好清爽,虽然芒果味唔及啲印度芒果酸奶(Mango Lassi)咁浓,但都好唔错;老婆就喜欢热饮,柚子茶劲啱佢,仲加埋柠檬,够晒多维他命C啦。
芒果乳酸、热柠檬柚子茶
虽然坐咗晌外面半露天位,但天气只喺凉凉哋,喺有毛毛雨,不过,食完碗热烘烘嘅米线,成个人暖晒之余,力气都返晒嚟