2023-02-17
㖊晚晌渡假屋瞓得麻麻,啲隔音好差,隔离单位嘅外国人又玩到半夜三更,不过,都照原定计划,今早早起,晌长洲食埋早餐先走,然后搭横水渡过坪洲玩多半日。晌市区都越嚟越少大牌档、冬菇亭,所以,早餐专登嚟到「莲香」试试。 环境地踎,但对好多香港人嚟讲,喺一份情怀,圆折枱、胶櫈、大牛角扇……等等,好多细细个嘅片段都返晒嚟,甚具年月嘅痕迹。虽然地方简陋,但都算干净企理,我哋又喺一早嚟,客人亦唔多。餐牌底面两页,一面嘢食,一面饮品,唔好当正佢喺时下惯常去嘅茶记,选择唔算多,定价本来唔算贵,但全部嘢都喺散点,无话早餐、午餐、套餐之类,好多嘢又要另外加钱,所以,夹埋以茶记而言,就会感觉有啲贵,好似我哋两公婆叫两碗粉面,加两杯热饮,就已经近一嚿水。自家制韭菜饺米粉 $29本来有款心水嘅韭菜饺,仲要喺店家推介,老婆都满心欢喜,只只包得好大粒,塞满晒馅,睇样真喺好对办,不过,咬一口就唔收货,佢话啲饺质感好粉,照道理自家制应该唔会咁差,但小弟食一粒,又真喺粉得交关,口感绝对好奇怪,喺㖊日卖剩雪过嚟都唔应该会喺咁,故此,只好由小弟顶咗去,同佢对换啲𩠌嚟食。沙嗲新鲜牛肉公仔面 $35本应叫个新鲜牛肉公仔面只收$29,但
本来有款心水嘅韭菜饺,仲要喺店家推介,老婆都满心欢喜,只只包得好大粒,塞满晒馅,睇样真喺好对办,不过,咬一口就唔收货,佢话啲饺质感好粉,照道理自家制应该唔会咁差,但小弟食一粒,又真喺粉得交关,口感绝对好奇怪,喺㖊日卖剩雪过嚟都唔应该会喺咁,故此,只好由小弟顶咗去,同佢对换啲𩠌嚟食。 沙嗲新鲜牛肉公仔面 $35
本应叫个新鲜牛肉公仔面只收$29,但要沙嗲就另外加多$6。我碗沙牛面就好好多,佢哋啲汤本身喺清汤,无乜味,所以,加咗沙嗲真喺香浓好多倍,充满花生香,而啲新鲜牛肉就好似平时打边炉时所点嘅新鲜滑牛,肉质好嫩滑,好有肉香,曲身嘅面条亦无煮过腍,又特别挂汁,挂起啲沙嗲汁,真喺好滋味。 枱上放置咗少少粒基本调味料,当依家讲求卫生,都用上一包包嘅糖包,但呢度仲喺好旧式,逐羹逐羹嚟,晌疫情下,自然觉得唔卫生,但环保角度,又变成另一会事,少咗包装纸,可以半羹或少半羹咁落。 热奶茶、朱古力 @$17
话晒茶记,拣奶茶喺好自然嘅事,亦喺非常稳胆嘅选择。奶茶嘅茶色几靓,深沉有光泽,味道都唔错,茶底醇香,但口感就觉得未喺好丝滑;反而老婆就赞杯朱古力劲浓郁,应该唔喺朱古力粉冲,而喺用上唂咕,我都试番啖,喺浓郁好多。 餐厅只喺离码头两、三分钟脚程,所以,睇住时间慢慢食,食完再斯斯然行过去,咁就完成长洲嘅行程。讲真,嘢食、嘢饮就无乜惊喜,啲韭菜饺仲唔喺好得,招呼都唔错,个阿姐都几好倾,但整体而言,叫试过就算。