2023-10-23
嚟到长洲,点可以唔食平安包?!脆脆平安包其实系炸过的奶黄包,中间的流沙奶黄一咬就爆出,小心热亲个嘴。造型相当可爱,比起普通的平安包馒头,有馅嘅包好味好多!冰镇咗嘅咖哩鱿鱼,估唔到咁好吃!比起热食更爽口、弹牙。除咗鱿鱼仲有啲萝卜,吸满咖喱汁,香口又惹味 。蜜烧咸蛋黄腊肠饼呢个系长洲名物,系人气之选。邪恶嘅咸蛋黄,极具风味。秋风起,点可以唔食腊味?时令海鲜今期有白酒煮海蚬、汁烧大元贝、风沙鲍鱼。我今日就叫咗白酒煮海蚬,每只都开晒壳,堆得几满,每粒都有蚬肉,带有牛油香,不会太重酒味~铁汉少女心原来系豚肉士多啤梨。水果可以解腻,不喜欢食太多肉嘅朋友可以考虑点呢个~独特的配搭带比人一种铁汉柔情的感觉。另外,我叫咗啲蔬菜串烧,例如:菠萝、鸡髀菇、韭菜等,因为系蔬菜,多吃也不怕😋餐厅提供很多款串烧、手工啤,充满香港🇭🇰长洲特色。
蜜烧咸蛋黄腊肠饼
餐厅提供很多款串烧、手工啤,充满香港🇭🇰长洲特色。