2020-04-13
离开长洲前嘅最后一餐 我哋拣咗食日本嘢 黎长洲咁多次都冇试过食寿司 今次一于试吓佢《温玉牛丼》分量方面好抵食 牛肉超多饭亦都多 但系牛肉汁唔够 啲牛肉亦都偏鞋 想过下牛丼瘾嘅人可以叫 但如果你系认真想食到好食嘅肥牛就一定满足唔到你《滑蛋猪扒饭》我觉得佢比牛丼好食 但要讲佢嘅特别之处都系冇 就同坊间食到嘅一样 猪扒亦都炸得唔算脆 一般般《叉烧拉面》如你所见 冇特别 就系一碗我哋平时都会食到嘅叉烧猪骨汤拉面《明太子芝士玉子烧》呢个几特别 玉子烧唔会太厚实 做到滑嫰嘅口感 芝士亦唔会放得太多 配埋面头上面嘅明太子沙律酱 令人一旧食完又想食一旧😋《三文鱼腩刺身》识食三文鱼一定系食三文鱼腩 第二碟嘅明显比第一碟嘅厚身 但两碟嘅油脂感都好重 几好食《炙烧左口鱼裙边寿司X花之恋》呢碟野一摆上台 我哋嘅第一句都系话:哇 啲饭使唔使咁大旧啊😂 唔系我哋夸张 旧饭大到显得块左口鱼裙边超细旧 撇开旧饭唔讲 块左口鱼裙边其实唔错 烧得啱啱好 逼到啲油脂出嚟 最后我哋嗌第二次嘅时候都忍唔住同店员讲番其实旧饭可以细少少 费事嘥嘢😹《天妇罗虾卷》X 《Encore的左口鱼》呢个反而值得一赞 大细适中而且天妇罗虾揸得
《温玉牛丼》
《滑蛋猪扒饭》
《叉烧拉面》
如你所见 冇特别 就系一碗我哋平时都会食到嘅叉烧猪骨汤拉面
《明太子芝士玉子烧》
《三文鱼腩刺身》
《炙烧左口鱼裙边寿司X花之恋》
《天妇罗虾卷》X 《Encore的左口鱼》
呢个反而值得一赞 大细适中而且天妇罗虾揸得非常之脆 连同里面嘅青瓜一同食嘅口感非常清新 去左油炸𠮶阵油腻感 好夹