2022-03-01
👹上次听过富妹讲想试吓滑蛋多士,熊妹知道太子开咗间由长洲过嚟嘅特色咖啡店《Moontone》,招牌菜就系食滑蛋多士,All Day breakfast同埋乳酪饮品,一于午餐嚟呢度chill下先。📌中午一点黎到, 刚刚开门未有人, 可以任坐。《Moontone》以单一粉色为主题,主要以天蓝色为色系,然后仲有深蓝色同埋粉紫色,全部都系少女心💕嘅pantone颜色,感觉好柔和,令人即刻赏心悦目👀。📌成间咖啡店嘅装修格局都好年轻化,除咗颜色系粉色系之外,仲有一大幅墙喺社交平台打卡位,都系食正年轻人钟意影相打卡呢条路。📸📌连餐牌都系社交平台化,有#㗎。除咗招牌盒子吐司之外,仲有沙律、意粉同甜品,饮品方面当然唔少得主打嘅乳酪饮品啦。📌另外,仲有期间限定嘅甘露系列,睇相都非常吸引。超丰盛全日早餐, $118港女嚟到港女餐厅梗系食港女常餐--全日早餐,熊妹见到谂都唔使谂就叫咗啦。全日早餐份量都几多,又几大份,包括有烟三文鱼、烟肉、大啡菇、薯巢、黑松露炒滑蛋、鸡肉肠、德国肠、沙律菜、大番茄、茄汁豆、蜂蜜同丹麦吐司。烟三文鱼食落冇渣,都算正常货;烟肉煎到干身咗啲,比较有点硬;大啡菇同大蕃茄上面都铺咗啲芝士
📌连餐牌都系社交平台化,有#㗎。除咗招牌盒子吐司之外,仲有沙律、意粉同 甜品,饮品方面当然唔少得主打嘅乳酪饮品啦。
📌另外,仲有期间限定嘅甘露系列,睇相都非常吸引。
烟三文鱼食落冇渣,都算正常货;烟肉煎到干身咗啲,比较有点硬;大啡菇同大蕃茄上面都铺咗啲芝士黎焗,多重味道,煎烤过好香,唔系就咁白烚hea 你,切落去好多汁,食材好新鲜;鸡肉肠德国肠咬落去啖啖肉,肉质唔霉,仲有油脂标出嚟,唔算普通货仔。
比较特别嘅系用上薯仔丝砌成左一个鸟巢嘅薯巢,薯巢上面仲摆放左一团炒蛋,十足十一个雀仔巢咁,造型非常特别。薯巢因为用好幼细嘅薯仔丝造成,炸到好脆口,超级香口,超级惹味,炒滑蛋有蛋汁又嫩滑又有实净位,好实在嘅一款炒蛋,中间仲放咗一啲黑松露酱,点少少口腔已经充满咗黑松露味,绝对系港女恩物。
丹麦吐司可算系嘅《Moontone》招牌产品,首先吐司上面印有《Moontone》招牌名,有个人特色又靓帮店舖做宣传,卖相已经好得。丹麦吐司嘅味道非常可口,食得出有好多层牛油酥皮,重牛油味之余,想甜啲又可以再淋上侧跟跟上嘅蜂蜜🍯,变成蜂蜜吐司,有咸有甜有松脆,就系丹麦吐司可口嘅味道。
食咁多淀粉质同肉类,就真系要食啲沙律菜清一清肠胃。沙律菜🥗拌上黑醋汁,好开胃又可以中和返肉类嘅油腻,配撘得非常好。
一心来梗系要试吓滑蛋吐司呢个招牌菜啦!有软壳蟹同鳗鱼拣,熊妹觉得鳗鱼衬滑蛋会比较好味啲。
首先招牌吐司上又系印上《Moontone》招牌名,真系到处都做紧店铺宣传。丹麦吐司搽上蜜糖再焗烤过,又甜又香牛油味又松脆,呢个丹麦吐司真系做得非常出色,果然系招牌菜。
馅料有两厚身的鳗鱼🐟,面头浸满鳗鱼烧汁,超级惹味,鳗鱼肉质软腍无骨,就系想像中嘅味道,再连埋有蛋汁嘅嫩滑炒蛋🥚,浓味鳗鱼再加淡味滑蛋,味道非常夹,配料仲有少少生菜丝同埋芝士片,成件事就好似一份公司三文治咁🥪,咩材料都有,几重材料,几重口感,几重味道,
甘露角酪(左), $58
富妹想试吓期间限定,又好芒果,杨枝甘露角酪就真系啱晒啦。
甘露嘅主题系秋季,饮品杯侧边都有片枫叶做装饰,颜色主题以红色嘅红柚🍊同黄色嘅芒果🥭为主,设计方面已经颇有心思💗,值得一赞。
杯底又真系有红柚粒同芒果肉,红柚同芒果本身都系酸甜嘅味道,同乳酪一定好夹,识得用杨枝甘露嘅谂法配合自己嘅主题品牌角酪饮品,呢个做法真系非常聪明又恰当。✨
百香果角酪(右), $38
熊妹本身都好好饮酸嘢,百香果加落乳酪一定劲夹劲好味。
果然有粒粒百香果果子,味道酸甜清甜,非常解渴,母店嘅角酪饮品果然做得非常出色。
《Moontone》的招牌卷蛋-角酪卷蛋,胜在颜色鲜艳用上同《Moontone》一样嘅天蓝色,好靓呀!伴碟又系印有《Moontone》招牌字样,果然系到处都系《Moontone》。
蛋糕质感软绵,味道就系青清蛋糕咁,唔好以为天蓝色会有啲咩味道,因为天蓝色系一种色素唔系一种味道。以为入边系普通卷蛋配合嘅牛奶忌廉?食落去又有惊喜㖞!系加咗忌廉芝士同乳酪混合嘅芝士忌廉,中间紫色饀料仲有蓝莓味添,变成口感实少少,唔系忌廉𠮶种入口溶化嘅感觉,系好简单嘅一款下午茶茶点。
其实一人一份正餐再加一杯嘢饮都好够饱,不过既然一场黎到,就真系唔争在试埋佢啲甜品。
焦糖布甸🍮好滑溜,入口软滑,重鸡蛋味,底部嘅吐司就系蜜糖丹麦吐司🍞,可能因为要成托住鸡蛋布甸,所以用上面包包皮𠮶块,变成厚实啲,硬正啲,再有咬口啲,吐司依然系印有《Moontone》招牌名,贯彻始终。
其实鸡蛋布甸同吐司又唔系话算好夹,一个就系软滑口感,一个就系松脆口感,好难两样嘢夹埋一齐食,始终都系分开两样食材嚟食,熊妹认为咁样嘅设计其实都系一个卖相gimmick野,造成一个特别嘅甜品,价钱正常都可以一试。
📌《Moontone》,一间由年轻人主打嘅社交平台店,由内到外都系社交平台打卡嘅地方,食物饮品都系正常咖啡店嘅价钱,大众化的食物配合母店的招牌角酪饮品,绝对可以喺城中站得住脚,掂!