2021-04-06
平时食开饺子嘅大家,系咪已经食厌咗冬菇鸡肉、韭菜猪肉饺呢啲大路嘅款式?今次介绍呢间饺子专门店,主打特色饺子,好似将大家平时食开嘅土匪鸡翼加落饺子入边。店主系土生土长嘅长洲人,虽然冇餐饮经验,但发觉长洲冇专卖饺子嘅舖头就开咗。一开始为咗研究新口味,每日朝早八点就开始备料,忙到夜晚11点先完,每款饺子都系自家研制同不断试出黎,直到而家店舖提供10款饺子,比较有香港特色平时食唔到嘅好似家乡肉饼饺、南乳豆卜饺、咸蛋黄黄金饺等。餐厅以传统冰室作为设计蓝本,加上旧式地砖同埋有香港特色嘅挂画同标语牌,令到铺头充满怀旧气氛。不过环境唔算宽敞,人多时会坐得比较迫。-1️⃣ 酸辣汤 跟餐 4只饺子+ 酸辣汤💰41(👅: 7/10)两个人食就咁叫两个六只饺子唔够饱,所以就叫咗呢个餐,有四只饺子架一酸辣汤。酸辣汤唔算辣,辣味会比酸味重,饮落比较普通,我觉得酸味同辣味唔够重,但呢个份量加饺子会食到饱,天气热嘅时候食会出汗。嘢饮叫咗四季春茶,饮有淡淡的茶味,加上天气几热,饮落好冰凉。-2️⃣ 咸蛋黄黄金饺 💰38(👅: 8.5/10)特别饺子得煎饺无蒸饺,实际系半煎炸既饺。饺子食落好脆口,尤其系饺子边煎到好香脆。咬落会
1️⃣ 酸辣汤
跟餐 4只饺子+ 酸辣汤💰41(👅: 7/10)
2️⃣ 咸蛋黄黄金饺 💰38(👅: 8.5/10)
特别饺子得煎饺无蒸饺,实际系半煎炸既饺。
饺子食落好脆口,尤其系饺子边煎到好香脆。
咬落会爆咸蛋黄汁,咸蛋酱炒到起沙,食落会觉得有啲油腻,而且饺子会比起泡嘅咸蛋黄汁包住,口感上食到不过唔算话超重咸蛋味,可能因为猪肉馅味道重啲而盖过咗,反而入边嘅猪肉馅几好食同有份量。
3️⃣ 黑白土匪鸡肉饺 💰30(👅: 8/10)
特别饺子得煎饺无蒸饺,实际系半煎炸既饺。
饺子食落好脆口,肉汁丰富会爆出黎,会闻到同食到大家熟悉既三哥土匪孜然粉味,略嫌土匪味唔够重,同埋黑白芝麻炒得未够香。而入边嘅鸡肉都几大旧,份量充足,但佢系免治鸡肉,食落比较腍啲,比较起上嚟黄金饺嘅猪肉好食啲。
4️⃣ 五香芋头腊肠饺(蒸) 💰48(👅: 8/10)
叫左两款特色饺都系得煎饺,所以就特登叫咗个蒸饺试一试。
饺子食落皮算薄,咬落去系烟韧,内馅足料,芋头同腊肠食到粒粒分明,口感丰富,芋头几甜,而腊肠带少少肉汁,所以饺子食落唔干身,蒸饺食到嘅啲内馅几新奇几满足。
🌟餐厅唔止得个样好似怀旧冰室,而系饺子嘅味道都系充满香港嘅特色,如果我要介绍黎长洲玩嘅外国人想食香港嘅特色野,会谂到呢一间小店,饺子价钱唔算贵,仲可以跟餐有野食同其他小食。煎饺炸饺口感上未算系食到最好食,但口味比较独特,而蒸饺比较少机会系小店食到,而且仲会有埋个蒸笼,总括嚟讲喺长洲系一间味道唔错非常有特色嘅小店,值得一试。
👅味道: 8.5/10
🍴环境: 7/10
💰消费: $157 (服务费: NA)