2018-05-25
工作关系,偶然要同同事去青衣𠮶边,寻日去长发村揾食,先知道有间新开酒楼,咁我哋一行4人就拉大队午膳时间去食下! 估唔到入面劲大,劲多位,应该可以摆到40-50 围酒,我哋12点前嚟到,都要等一阵位,晏d仲多人!酒楼提供既选择都几多,一般常见既点心都应有尽有,而且都有一d特色既款式同特价套餐选择!我就先叫左个特价既烧肉饭食,唔驶$30 ,酒楼嚟讲算唔错, 烧肉皮烧得香脆, 份量都ok! 之后有香煎萝卜糕同煎酿虎皮尖椒,萝卜糕用料十足,外皮煎得啱啱好,夹落无散,有甜甜既萝卜味!至于好大只既酿虎皮尖椒,就仲足料,啖啖鱼肉,而尖椒又爽口,几好味!跟住落嚟呢4 样相信大家都成日食,分别系叉烧包,凤爪,烧卖,叉烧包个馅做得几好,都几多肉,个包都做得松软,而烧卖都几足料,食得出有鲜猪肉既甜味,无咩肥肉,最特别系个鲜虾菜苗饺,清新嫩滑既菜苗加上有咬口既大虾,相信喺其他酒楼唔系咁易食到!而今日最特别既菜式,非呢个原笼金蒜斑腩蒸饭莫属,份量大不在话下!一打开个笼香蒜味喷晒出嚟,d饭都系炒过带d蛋花既金黄色,有d镬气,夹埋d蒜蓉嚟食仲惹味!而班腩就起晒骨,啖啖肉,非常嫩滑!最后我哋食晒d点心同饭都意犹未尽
最后我哋食晒d点心同饭都意犹未尽,叫左两个甜品嚟食,一个系姜味浓郁既甜又烟韧既姜汁糕,另一个就系带有阵阵桂花香味又软稔稔既桂花糕!我自己比较钟意个姜汁糕多d因为做得烟韧,而且够晒姜!
食左咁多野埋单都系3百几,质素几好都算几合理,下次喺长发村想饮茶,都可以再嚟京都荟!