2019-08-19 1690 浏览
长老想食铁板餐,要求坐得舒服,冷气唔好太大吹亲佢。餐厅职员安排我哋坐近门口的卡座,令长老相当满意,我就劲钟意个怀旧feel。长老睇到餐牌有猪手,即刻放弃铁板餐。叫咗个汉堡扒蒜汁猪手配薯菜,万一猪手太硬食唔到,仲有汉堡扒替代。午餐跟罗宋汤、餐包同热饮。汤够热、料多、香浓,唔系水汪汪;餐包有热感,搽牛油落去冇耐就溶晒入包。食晒呢两样嘢,已经饱饱地。猪手出场时,长者第一时间食炸薯条,赞够脆,不过洒盐唔平均,一条咸,一条淡。至于猪手,好够腍同入味,长老全部食晒。汉堡扒有种手搓扒的风味,可惜煎㶶咗少少,但无损味道,多啲肉汁会更好。另外叫咗焗鸡扒饭,用炒饭底,鸡扒正常大细;酱汁有番茄、芝士、蘑菰、西芹、甘笋、洋葱,用料比大快活的丰富得多(当然价钱有差距)。同长老分享啲饭,佢自己加啲猪手汁落去,食晒成碗。奶茶有茶香,喜欢。隔离枱食客都系老友记长,佢食唔晒个餐,自备外卖盒带走。店员对长者都好体贴,不时问使唔使加水、帮手清走碗碟,服务周到。长老听到邻枱传出铁板餐独有的淋汁咋咋声,约定下次嚟食铁板餐。