2023-09-22
朋友喺openrice见到沙田丽豪嘅buffet有优惠,于是我哋就抱住试伏嘅心态去试下,估唔到比想像中好好多,性价比好高㖞 一入到嚟就俾海鲜吧吸引住,有长脚蟹,蓝青口,澳洲海虾同海蚬,长脚蟹系必食,大部分都算大条,可以拆到成大条蟹肉出嚟,唔使点酱都已经好鲜味,我再encore夹咗好多条,出面冇哂会再refill,唔使惊冇得夹,另外仲试咗青口同蚬都好新鲜 刺身嘅选择唔算多,有三文鱼,吞拿鱼,鲷鱼同希灵鱼,我试咗三文鱼同吞拿鱼,都好厚切同新鲜 佢嘅冷盘同沙律吧都好多选择,有唔同嘅烟三文鱼,火腿,其他cold cut同埋芝士,都好新鲜好靓仔 原来buffet做紧葡澳主题,好多热食例如有葡京叉烧,路环烧乳猪,荷兰街特色蟹粥,个蟹粥都几鲜甜有蟹味,其他热食就不过不失 好特别嘅系buffet仲有埋打边炉,每枱有一个药膳锅,可以喺出面攞啲唔同嘅菜,海鲜同肉,个药膳汤真系几香几好饮 甜品时间,厨师会攞住个叮叮钟,推住个火焰雪山蛋糕出嚟,望落都几澎湃,不过我哋留肚试其他就冇试佢 呢度buffet有Movenpick雪糕任食,有最经典嘅四只味,士多啤梨,朱古力,云呢拿同咖啡,我哋每人都食咗三杯 另外每枱仲
另外每枱仲有一个朱古力火锅,可以喺出面拎啲生果同埋棉花糖点嚟食,完全可以满足童心,教大家一个隐藏食法,倒啲朱古力落Movenpick雪糕上面就可以变成脆皮朱古力雪糕
出面仲有唔同嘅甜品可以任,我最推荐芒果椰汁西米露,芒果唔酸好清甜,仲可以自己加啲凉粉同红豆,又系发挥创意时间,加个Movenpick云呢拿雪糕落去就变成超丰富嘅甜品喇,今餐真系超满足呀
#foodie #自助餐 #buffet #酒店buffet #沙田美食 #香港自助餐 #刺身 #甜品 #movenpick #打卡 #拍拖好去处 #hkig #hkfoodieblogger #hongkonger #foodblogger #香港美食 #RegalRiversideHotel #沙田酒店 #沙田好去处 #酒店Staycation #Shatin #ShatinHotel #buffethk #香港丽豪酒店 #丽豪酒店 #自助餐 #dessert #濠餐厅