2021-07-18
💫 「赏花赏月赏 秋香」店主系星爷影迷,所以呢间居酒屋命名为「秋香」,提供中日韩fusion菜、串烧、创意小食、煲仔饭及威士忌、手工啤等,装潢走欧式Casual风格,藤椅櫈、复古吊灯,店内亦挂上电影中耳熟能详金句,又好打卡又盏鬼👍🏻虽然「唐伯虎点秋香」已经系28年前既作品,不过呢套咁经典既喜剧,又点会有人唔晓! 我认为只有星爷既戏无论睇几多次几无聊都会想笑都唔会厌,佢既「才华」真系有种莫名其妙既魔力🙌🏻💫🚩一人前串烧盛定食💫「烧鸡翼~~我钟意食~~但系你老母讲你就快钉⋯⋯」串烧包括鸡翼、和牛粒、牛舌、芦笋、香菇,大大份几丰富亦好够𩠌饭👍🏻整体质素唔错,但味道无惊喜,食得串烧预左油架啦,唔油都唔系串烧喇😌😌🚩秘制豚肉饭定食💫「朱茜 你究竟喺度搞乜嘢家伙呀?」由于第一次个豚肉太多肥膏,职员主动话可以换,但第二次换到黎其实都系一样😂呢只肥猪肯定好食好住,一层层肥瘦分明,稔就一定稔,但真系太肥美,可以食得落肚既肉唔多🤧食完既记忆点只系好多肥膏,味道如何根本无咩印象。🚩粟米沙律💫「别人笑我太疯癫~我笑他人看不穿~」事前我有先做功课,知道粟米沙律系大获好评🤤果然最惊喜系呢个前菜!!粟米烧过份外香甜
🚩一人前串烧盛定食
💫「烧鸡翼~~我钟意食~~但系你老母讲你就快钉⋯⋯」
🚩秘制豚肉饭定食
💫「朱茜 你究竟喺度搞乜嘢家伙呀?」
🚩粟米沙律
💫「别人笑我太疯癫~我笑他人看不穿~」
事前我有先做功课,知道粟米沙律系大获好评🤤果然最惊喜系呢个前菜!!粟米烧过份外香甜,面头海量碎芝士!!仲邪恶地唧左唔少千岛沙律酱,劲劲劲好味呀!份量劲大仲惊食唔晒,完全低估左自己既潜力🥰
总体我觉得中规中矩既😋豚肉果个餐非常唔抵食🤔串烧又正常发挥,最最最出色系沙津!!拉返唔少分返黎😂不过对于我呢个九龙人黎讲真系长途跋涉🙌🏻