2019-04-11
相信住系太子附近既街坊都知道呢间饺子店,佢最出名既除左饺子之外,仲有无时无刻都存在既长龙..是日6:50分去到,条长龙已经出现左,心谂点解D人可以咁早黎到,好在小妹住附近,可以外卖返屋企慢慢叹。但将心比己,如果我唔系可以外卖,见到条龙都已经走人转地方啦,但条龙只有加没有减,认真犀利。舖头卖既野食贵精不贵多,除左饺子之外仲有粉面,不过绝大多数人都系为饺子而来。饺子黎讲,佢都唔算平,平均5蚊左右一粒,招牌系野葛菜煲生鱼猪骨汤。我地本身想食白菜饺,点知已经沽清,最后嗌左7只韭菜汤饺($42)同十只云耳椰菜饺拼韭菜饺 ($50)。以为外卖就好快有得拎,原来因为店内人数始终多,外卖都要等成15分钟先有得拎。不过收左工等下都唔紧要啦~云耳椰菜饺拼韭菜饺($50): 饺子好好好好大只!!一啖咬落去全部都系馅,个馅菜同肉既比例好平均,系食到好浓既韭菜味之余,亦都食到甜甜既肉味,好有住家妈妈Feel果种健康风味!!至于个汤,小妹就觉得偏淡,可能冇味精挂,不过个饺子够好食就已经够!!~睇下旧馅几咁大够,足料呀!!!每碗都会附送辣菜脯,辣得黎有少少香甜既味,唔知系虾米定蜜糖味,甜甜地辣辣地咁,用黎送饺子,一
睇下旧馅几咁大够,足料呀!!!
每碗都会附送辣菜脯,辣得黎有少少香甜既味,唔知系虾米定蜜糖味,甜甜地辣辣地咁,用黎送饺子,一流!!
总括而言,食完佢既饺子之后,我终于明白点解会咁多人排晒长龙都要食,因为真系好好味!!小妹觉得韭菜饺好食过椰菜饺。不过我谂最好食既应该系白菜饺,因为最快沽清~
如果想试既朋友仔好衬而家未真正热黎排下队啦,唔系夏天排就会好惨..
P.S. 之前我试过星期日黎,先知佢地星期日唔开门(唔休做到呢..),所以留意返唔好白行一趟啦~