2019-07-12 2630 浏览
今日2019年6月18日下午2:16,我和妈妈囡囡去荃湾众安街千色汇钓鱼翁饮茶,我们先在门口按筹等位,号码是B20,而当时叫到B18,A38。当时柜位的女接待员叫B19几次没有人,便叫B20,之后女接待员(该职员长黑发齐荫)见我和B19的客人一同到柜台便叫我再等等,这样做没有甚么问题。之后我一家3口继续等,在等的时候A字筹已叫了10几个号码,亦不断有人入去坐,而B字筹一个号码都没有叫,这时我妈妈抱住我囡囡行去柜台睇睇,我妈妈只跟我囡囡讲左句“等咁耐架,都仲唔叫3位果d",这时这位知客没有理会我妈妈,更没有望过一眼,只顾玩电话,这时我们已等了30分钟,在这30分钟内,这位知客电话不离手,不断打“喊露“及“黑口黑面"。之后我便走到柜台企住等,我亦叫我妈妈去旁边坐。之后我妈过来讲左句“咁耐都唔叫3个位果d",接著这位知客黑哂脸态度语气极差愈讲愈大声同我妈妈讲野仲指手画脚,之后我就话“你咩态度呀?我妈妈第1次同你讲野,你就咁大声咁既态度?"之后我话要见佢经理,我要投诉,我指住佢个咪即佢带住既对讲机,跟著佢话佢依个唔系咪叫唔到,明明见住佢对住黎讲野,之后佢指住收银果边叫我过去,收银果边帮我揾左个男经理出黎,该男经理一出黎便企左系知客旁边,当时该男经理做紧野,我便等佢做完野先讲,谁不知依位知客态度极度恶劣同我讲“讲啦!讲啦!仲唔讲!?“之后我话"我等你经理做完野先姐,你放心,我一定讲!"之后我告知男经理事情经过,及问男经理拎卡片,佢话用哂,之后我问佢咩名,佢话佢姓刘,我话要全名,我问左2,3次,佢都唔出声。我同刘经理讲我要知客王小姐同我妈妈道歉,刘经理只说"我冇权要佢道歉",之后我同刘经理讲,我都有权叫王小姐同我妈妈道歉,王小姐连"唔好意思"一句都冇讲过。之后刘经理先系对话当中同我讲唔好意思,但我亦都同刘经理讲我系要王小姐同我妈妈讲,而唔系刘经理你同我讲。之后刘经理更指住收银柜台叫我打去投诉,我话我打去依度咪又系你听,之后刘经理冇出声。我同刘经理讲你地个知客咁既态度换左佢啦,之后刘经理同我讲叫我黎做,我同刘经理讲"我黎做,我个囡系咪你帮我凑呀!?"我讲左2次,刘经理都冇出声。之后刘经理话比台我地入去,问我介唔介意搭台,我话你依度不嬲都系搭台架啦,我唔介意㖞!跟住刘经理同另一位女职员带左我妈妈同囡囡入去坐。之后王小姐继续态度恶劣咁讲野,王小姐更前言不对后语,最初话我妈有同佢讲野,之后又话冇行过去柜台同佢讲野。事后我妈同我讲,该位知客曾同我妈讲“想有位就唔好下午茶先黎啦!"我地因咩事咁迟黎食野佢又唔知,讲真,饮左咁耐茶,从未试穿有知客对客既态度如此恶劣,更从未见过工作态度咁差既知客。