2021-02-13
❀ BRUT #西环 ❀❗️门面低调餐厅名都见唔到 但味道创新全场爆满❗️——————————————————Bookmark左呢间餐厅好耐,得到唔少报章杂志推介e.g. Timeout, vogue。原来就喺good good对面,门面低调,用上黑色装修,连名都见唔到,但内里坐满晒人,尤其有唔少外国人,好在有预先网上book位。餐厅特色在于混合左亚洲口味于西式菜式当中,仲大胆加入左一啲辣嘅元素,包括印度香料、XO酱、四川香料等等,每道菜嘅味道都非常丰富,刺激味雷,新奇又好味😋!.餐厅唔大,坐得有少少迫,但系店员真系非常friendly,另外内里有唔少外国人,佢哋成日会互相吹水,感觉好warm。另外,原来佢系西营盘印法fusion餐厅Pondi嘅姊妹店,之前食过都好钟意❤️今次呢间感觉亚洲元素再强少少🤏,但同样好味,而且好似平啲添。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ Beef Tartare $128 (4.5/5)一入口,有种浓烈但恰到好处嘅印度咖喱香料味立刻散发出嚟🤩配上酸酸甜甜嘅榨菜、腌制苹果等等,味道非常丰富!加埋极香脆咸咸地嘅oat biscuit,系一个好flavourful嘅生牛肉他他👍🏻! .
❗️门面低调餐厅名都见唔到 但味道创新全场爆满❗️
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ Beef Tartare $128 (4.5/5)
☞ Char Siu $118 (4.5/5)
好好味嘅叉烧😆!
感觉似系猪颈肉,肥瘦分布平均,肉质极之腍得来带点油香,边位有少少焦香。
酱汁加入咗山楂去制成,甜甜酸酸,配埋烤香嘅菠萝好好味!
☞ Sichuan Hanger Steak $278 (4.4/5)
味道独特嘅一道牛扒😍。
牛扒大约五成熟,嫩腍得来有少少咬口。
混合四川香料调味,有少少花椒八角嘅香气。
配上富有椒麻香气嘅萝卜蓉,为味雷带嚟新鲜嘅冲击!
另外仲有啲加咗辣粉嘅脆脆,配埋牛扒一齐食口感好特别好丰富🤤。
唯独系钟意辣嘅我会觉得可以辣多少少少少,会更加似四川味道。
——————————————————
✨整体味道: 4.5/5
✨环境装修: 3.9/5
✨服务态度: 4.3/5
✨性价比: 4.1/5
✨再访兴趣: 4/5
💞整体来讲
每道菜式嘅调味都会带来惊喜,而且非常丰富,食物质素高,价钱除咗羊扒、牛扒之外,其他都只系$70-150左右,另外想试多啲仲可以拣佢哋chef tasting menu 5-course $320/7-course $420,唔算太贵,性价比高!店员亦非常有善,唯一少缺点系环境比较挤迫,但真系好好食😋推荐!