2017-02-01 193 浏览
位于大角咀嘅博文街,喺近年开咗好多特色嘅餐厅, 由街头行到街尾, 会发现好几间餐厅都充满特色。今次想介绍嘅呢间餐厅叫做《Starry Night》,主打1Kg嘅斧头扒, 同埋各种唔同类型嘅手工啤酒, 啱晒食肉兽朋友。餐厅嘅布置主打工业风, 水嚟嘅墙上挂咗由水管改装而成嘅灯泡, 而且舖头又有落地玻璃, 感觉开扬。今次由于全枱都是细食嘅女士,无缘挑战1Kg嘅斧头扒, 想留返啲胃口食更多嘅美食。叫咗一个晚市套餐(二位用), 头盘选择咗健康美味嘅凯撒沙律同埋苹果沙律。凯撒沙律选用咗新鲜嘅罗马生菜, 罗马生菜新鲜爽甜, 每一块叶都比沙律酱满满包围,上面又有脆卜卜嘅面包粒, 同埋parmesan cheese, 健康之余, 亦相当美味。叶苹果沙律则选用咗酸味味嘅青苹果, 同埋清甜嘅红苹果,上面仲有提子干, 一啖吃下令人相当开胃。主打嘅推介炭烧肉眼扒终于登场, 虽然唔系mega size, 但仍然份量十足, 足已够晒两个人分享, 肉眼扒煎烤得非常之好,外层轻微焦香, 一切下就知道肉质嫩滑, 肉眼扒色泽粉嫩, 轻松驾驭到Medium这名衔。至于伴菜就有忌廉粟米同埋南瓜蓉, 忌廉粟米充满牛油香,而南瓜蓉
至于伴菜就有忌廉粟米同埋南瓜蓉, 忌廉粟米充满牛油香,而南瓜蓉平时喺餐厅好少食到,食落甜甜地, 有啲似南瓜汤。
德国香肠拼盘$130,香肠拼盘有酸椰菜衬托, 香肠嘅种类有三款, 分别系牛肉肠,香草肠, 同埋传统香肠。三款嘅香肠都唔会太咸,配埋酸椰菜,既可以中和油腻感, 亦令人更加开胃去迎接下一道菜。
最后叫埋朱古力brownie配雪糕,估唔到呢度嘅brownie系咁出色,朱古力味丰富,食落软身,入面又有啲果仁, 上面有一球曲奇妙趣雪糕, 当雪糕溶化之后同brownie结合, 一冻一热嘅感觉相当之好。
呢间《Starry night》餐厅虽然细细间, 但系食物嘅质素非常之高,下次去开大角咀觅食,大家不妨帮衬一下。