📌 南대门 Namdaemoon Cuisine - 尖沙咀金巴利道75号东南大楼地舖🗓(13/10) 星期五 ⏰ 晚上6:30左右 💈特式:而家天气开始转凉,但又未凉到可以户外BBQ,所以拣间多人攞介嘅韩式烧肉餐厅就最明智了。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:餐厅主打都系韩式食物,但亦有不少其他韩式传统野食,例如炸鸡/石锅饭/人参鸡汤/大酱汤等等,而家等我同大家讲下🇰🇷🔥味道先。BBQ猪肉拼盘 $4️⃣3️⃣0️⃣ - 呢个猪肉拼盘入面有五花肉/护心肉/猪颈肉/酱腌薄切五花腩,呢个价钱仲包埋一份大酱汤,所以价钱都几抵食。个拼盘份量都好大,睇落都唔止够两个人食,入面4款猪肉嘅口感/味道都有所不同,烧完嘅肉亦唔会好油腻,而且仲可以包生菜同餐厅3款秘制酱料一齐食,食落就比较清新无咁腻,咁就食多多都唔怕。个大酱汤都同正常散叫个size差唔多,入面配料有虾/蚬肉/豆腐/翠肉瓜等等,味道香浓得嚟又唔会太咸,仲带有微微辣,好惹味。牛舌 $1️⃣6️⃣0️⃣ - 另外仲散嗌左一份牛舌,因为唔知份猪肉拼盘会咁大份,如果唔系唔洗特登加野,差d食唔晒。不过都好彩有叫到,因为佢呢个牛舌真系唔错,牛味香浓,又唔会太薄,性价比唔错
🗓(13/10) 星期五 ⏰ 晚上6:30左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

BBQ猪肉拼盘

大酱汤

不过都好彩有叫到,因为佢呢个牛舌真系唔错,牛味香浓,又唔会太薄,性价比唔错。
牛舌

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
饮品 : 餐厅有不少韩式啤酒/烧酒,甚至清酒等选择,唔饮酒嘅朋友亦有汽水/果汁同其他韩式饮品提供。

🍽环境:餐厅应该做完翻新无耐,所以地方仲好新净企理,整体设计就同一般韩烧店差唔多,但佢地d凳就加左个小靠背,起码坐得比较舒服,而且佢地抽风都做得唔错,坐系炉边都感觉唔到啲油烟。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服务:部分员工系韩国人或外国人,所以普遍都系用英文沟通,但服务态度好好,比较热情主动,会好有笑容同客人打招呼,亦会详细介绍菜式同讲解食材等等。

💰💸价钱:呢餐晚市食饱饱埋单都唔洗$7️⃣0️⃣0️⃣,以系尖沙咀食韩式烧肉嚟讲都唔算贵,质素亦有返咁上下,都值得收呢个价钱。

🐲💬总结:我觉得佢地嘅烧肉质素都几高,而且食到佢地个种韩式传统味道,前菜又做得几出色,价钱亦都几合理,我相信我会再嚟试埋佢地其他食物。

推荐指数:❤️❤️❤️❤️🤍
2023-10-13