2022-02-06
2088 浏览
今次五人年初一嚟到太古北京楼食饭,点咗个五人餐。 前菜分别有酱熏蹄,鸡丝粉皮,小笼包 。 主菜有宫保虾球, 鸡丝素翅, 茶树菇蒸鱼方, 同埋重头戏片皮鸭。 甜品系桂花酒酿丸子。 年初一上菜速度好慢⋯⋯基本上食完一道菜 要等5至10分钟先至有另一道菜食。 一开始仲漏左我地既单服务员个服务态度都好一般。 不过食物质素确实唔错。 当中不得不提嘅就系宫保虾球,茶树菇蒸鱼方同埋片皮鸭。 宫保虾球甜甜酸酸,带微辣虾球有层炸酱包裹住 ,应该用咗咸蛋黄, 食落味道好有层次感 。 茶树菇蒸鱼方好特别,一开始让人以为系豆腐,不过入口发现系紧实既鱼肉。好快比我地食晒😂相都冇影。茶树菇配肉碎嘅味道非常好食😋又唔会盖过鱼块嘅味道。 片皮鸭肥肉略嫌多咗啲, 但系整体皮脆肉嫩 , 配埋青瓜酱汁, 用饼皮包埋一齐一口吞落去, 好正好满足 。埋单一千三百蚊, 值得一试。