2020-02-28 1207 浏览
公司因为特殊原因 (大家都明系咩一回事),搞到今年的开年饭都迟咗食,档次亦低咗很多,只去了香港仔的上海天龙楼吃午饭便算。这店子都几细,我哋十几人迫在厨房门口的一张大台,总算坐得晒。不过卫生方面,绝对有改善空间,你知啦家下咩时势。我哋点咗个合家欢套餐$798,有【三色拼盘】、【赛螃蟹】、【回锅肉】、【砂锅云吞鸡】、【宫保虾仁】、【麻婆豆腐】、【火腿津白】,都几抵食。不过,我哋咁多人又点会够食,所以多点了廿只小笼包、廿只饺子、糖醋鱼块、砂锅云吞鸡等食物,当然啤酒、豆浆、汽水亦唔少得啦。【三色拼盘】海蜇、熏鱼、牛展。熏鱼比较好味,最快俾人扫清。【回锅肉】回锅肉爆炒得好香。【砂锅云吞鸡】两锅云吞鸡,一锅明显地淡味,即是烹调水准好唔稳定。【糖醋鱼块】鱼块有腥味,又多骨。【小笼包】皮厚、肉汁少。【饺子】皮厚,食咗会好饱。个个都食到饱晒,埋单前,店子老板仲专登整10只高力豆沙俾我哋去分。水准一般,勉强合格。

【三色拼盘】

海蜇、熏鱼、牛展。熏鱼比较好味,最快俾人扫清。

【回锅肉】

回锅肉爆炒得好香。

【砂锅云吞鸡】

两锅云吞鸡,一锅明显地淡味,即是烹调水准好唔稳定。

【糖醋鱼块】

鱼块有腥味,又多骨。

【小笼包】

皮厚、肉汁少。

【饺子】

皮厚,食咗会好饱。

午餐