2016-02-27 1996 浏览
虽然不是丽港(城)友,但因丽港城有个由细睇到大嘅劲医生(唔知点解系睇佢先睇得好),所以久唔久都过来呢度。今次因感冒未清,放工又长征过来睇一睇。由于 Mr A 好想食潮州菜,就喺 open rice search 观塘区有乜中菜食,竟然出咗呢间潮州菜馆,rating 好,仲要喺正丽港城里面㖞!睇完医生食晚饭啱哂!睇评语话要book 位,Mr A 就即打去订到两位,不过话唔好介意要喺门口位置。估唔到星期四晚,约8:15pm 去到时都坐无虚席,真系得返我地二人门口一张细细地嘅枱。由于我仲有啲感冒未清,所以无叫dinner set (有冻蟹我好想试呀~!最衰有点咳废事食冻嘢),而散叫咗蚝仔粥,鹅件双拼,鼓汁蒸鳝同胜瓜。真系估唔到咁嘅价钱,啲嘢食咁有水准,仲要足料大大碟!蚝仔粥: 蚝仔非常肥美,入口香滑无过熟,食得到蚝仔的鲜味,汤底味浓而没有过咸。 卤水鹅肉掌翼红肠:不是掌翼红肠fans, 所以主要食鹅肉。卤水入味,鹅的肉质几嫩几腍。非常不错! 虾干蒸胜瓜:我觉得胜瓜有点over cook 腍咗少少,但A 就觉得口感几好。个虾干同鼓油几香,清清地送饭不错。 最后系鼓汁蒸鳝:啲鳝大件件,蒜蓉

蚝仔粥:

最后系鼓汁蒸鳝:

啲鳝大件件,蒜蓉豆鼓汁味道香浓,非常入味。连平时唔多好饭的Mr A,都即时KO 咗一碗饭再要多碗饭来送呢碟鳝

等我下次好返来试个冻蟹先
2016-02-18