2019-02-23
与几位老友相约食开年饭,但就一反食中菜嘅习惯,改而食西餐,仲要锯扒添。今次乜都由朋友一手负责晒,联络、选址、点菜……等等都搞晒,完全唔使理,正呀!所以,更感轻松愉快,地点就喺晌中环嘅「Westwood Carvery」。餐厅位处近兰桂芳嘅和安里,小弟返中环工,就晒我啦。咪睇餐厅门面细细,原来从旁边嘅楼梯上去仲有二楼,不过,友人就订咗晌楼下,虽然地方唔算大,但一室欧陆风嘅装修,配合柔和嘅灯光,挺有情调㖞!由于环境有点昏暗,都唔知啲餐牌影得清唔清楚,不过,都照贴出嚟俾大家参考。类别就大致分为前菜、沙律、招牌菜、意粉、意大利包三文治、伴菜、甜点,以及晚市套餐。饮品方面亦照顾到客人所需,由汽水、果汁、咖啡、热茶、啤酒……到餐酒都一一有供应。Pineapple Juice $38酒精类就唔啱我哋,友人就拣咗啲特色热茶,小弟就点咗杯菠萝汁,虽然都知道唔会喺鲜榨,但算味道浓郁,冰冰凉凉,好夹到一阵所食到嘅炸嘢前菜。Portobello Fries with Raclette Cheese $128大啡菇配意粉都食过唔少,但酥炸之后配上瑞士嘅拉可雷特芝士做成嘅前菜,就第一次食。厚肉嘅大啡菇切成小件,食
酒精类就唔啱我哋,友人就拣咗啲特色热茶,小弟就点咗杯菠萝汁,虽然都知道唔会喺鲜榨,但算味道浓郁,冰冰凉凉,好夹到一阵所食到嘅炸嘢前菜。 Portobello Fries with Raclette Cheese $128
大啡菇配意粉都食过唔少,但酥炸之后配上瑞士嘅拉可雷特芝士做成嘅前菜,就第一次食。厚肉嘅大啡菇切成小件,食起嚟酥脆而多汁,唔会「干争争」,啲半溶嘅芝士拉起时一丝丝,软滑咸香,配埋兜蒜蓉蛋黄酱,令味道更具层次。
细细碟嘅炸大啡菇未够喉,就嚟多一道炸鱿鱼,有鱿鱼圈、鱿鱼须,睇嚟啱啱好喺一只。炸得外层酥脆,个粉浆亦唔算厚,里需就柔柔韧韧,唧点柠汁等自己感到无咁罪恶感,同样配蒜蓉蛋黄酱,沾咗之后更惹味。 Spaghetti Mixed Mushroom with Black Truffles $188
黑松露意大利面相信大家同我一样食唔少,不过,多数都喺揾松露酱做,但呢一道意大利面除用上唔少黑松露酱之后,更刨有一大片黑松露,故上到枱非常之幽香,卖相吸引。而食味一流,混入嘅杂菌够多,又捞得均匀,面条又煮得有咬口,炷炷面条都散发出松露香气,喺高水准嘅出品。
事前都知佢哋啲牛扒大份,所以,点一份牛小排都够晒4个人食,果然,非常之大份,最窝心喺厨师已将牛小排起肉裁成一小件一小件,方便享用,唔使我哋再搞,非常贴心。而肉质粉嫩诱人,软腍而极富肉香,咬一口肉汁与油脂同样丰腴,配上自家制嘅烧烤味酱汁,浓郁有烟熏香,正呀喂!
最来,以甜点作结为呢餐划下句号。甜品方面,餐厅有是日雪葩、朱古力布朗尼、纽约芝士饼及我哋所点嘅苹果金宝。牛油面粉粒嘅外层烘得脆脆而富牛油香,加上大量燕麦脆片,更具口感;最有心思喺里面除有苹果肉,更混入大量杂莓,中和咗牛油带嚟嘅油腻感,跟云呢嗱雪糕互动咁一口一口食,冰火交融,过瘾。顺提一提,雪糕中清晰可见到啲云呢嗱籽架,用料无欺场。
先喺多谢友人安排,更开心喺能够同老友们见吓面,收吓小礼物,又派吓利是,畅谈吓近况,期望大家生活愉快,继续做个风骚快活人。