2019-12-27
连续番左几日工, 终于去到星期五啦! TGIF 🥳💃🏻🕺🏻 约左两个同事一齐出去食lunch。我地原本想去The L. Square 食意大利菜, 点知lunch hour太多人, full house… 打算搭lift落番去地下既时候, 经过5楼时无意中发现左The Grill Room 原来就系呢度! 🤩 见仲有少少位置, 所以最后决定转场黎呢度食。其实之前都有听过朋友讲话呢间餐厅既菜式好食, 但就无特登去揾过, 点知今日就俾我试到了!餐厅入面环境唔错, 因为窗户够大, 所以有足够的阳光🌞打入室内, 令餐厅好光猛开阳。我同同事坐左靠墙的高枱櫈, 虽然不如其他餐桌方便, 但张櫈几舒服。另外厨房虽然系开放式, 但我地食完离开餐厅既时候又唔太觉得身上有阵油烟味, 所以厨房抽气唔错!Set Lunch Menu入面, 每一样食物都有独立的价钱, 其实咁样都唔算系set, 似系a la carte… 不过呢度唔洗收加一服务费, 好似抵左, 哈哈! 我同其中一个同事叫左高级和牛汉堡配沙律薯条, 而另一个同事就叫左8安士肉眼扒配薯角蔬菜。前者份量太多, 我同同事都食唔哂。但相反后者份量偏少, 男
Set Lunch Menu入面, 每一样食物都有独立的价钱, 其实咁样都唔算系set, 似系a la carte… 不过呢度唔洗收加一服务费, 好似抵左, 哈哈! 我同其中一个同事叫左高级和牛汉堡配沙律薯条, 而另一个同事就叫左8安士肉眼扒配薯角蔬菜。前者份量太多, 我同同事都食唔哂。但相反后者份量偏少, 男同事就唔太够食 😜
高级和牛汉堡配沙律薯条 ($95)
高级和牛汉堡配沙律薯条
高级和牛汉堡配沙律薯条
我先食沙律, 餐厅用的果醋酸酸甜甜, 好开胃! 而汉堡中间既和牛我叫左5成熟, 不过我切开后觉得好似比5成熟左少少, 不过一切开就见到佢D肉汁爆哂出黎💦, 好正! 汉堡入面除左有和牛之外, 仲有芝士🧀, 蕃茄🍅, 酸瓜🥒同少少沙律菜🥗, 所以好大旧! 食完个汉堡就已经饱左8成🤭 个薯条系最尾先食, 食埋就真系饱哂! 不过佢D薯条放左大半个钟都仲保持到个口感, 几好!
8安士肉眼扒配薯角蔬菜 ($108)
8安士肉眼扒配薯角蔬菜
刚上枱既时候就已经闻到好香的牛味, 一切开块扒, D肉汁出哂黎💦, 好正! 我试左少少, 牛味好浓郁, 不过可能我食既系边位, 所以肉质唔算太嫩滑, 不过同事话好好食! 另外我觉得呢碟菜既摆盘有改善的空间, 正如张图片咁样, 系影唔到底下的薯角同埋蔬菜 (TBH份量都唔多), 如果可以摆得靓D, 食落都会开心D。