2019-06-20
蛋糕:#开心果千层蛋糕 #士多啤梨千层酥甜度(5星最甜):⭐️⭐️⭐️浓度(5星最浓):⭐️⭐️⭐️⭐️🍴:餐具 ✔️ / 蜡烛 ✔️ / 冰包 ✔️/ 纸盒✔️🏷:✔️(长度限于36个英文字母或12个中文字以内)💬:永远都总系俾我感觉上唔到大台嘅服务,高级嘅蛋糕,高级嘅Location,高级嘅价钱,但茶仔嘅服务。🔘:件装/ 个装 6”或9”;条装💰:开心果千层蛋糕 $75, 6” $480, 9” $750;士多啤梨千层酥 $62, 条装 $420。————————————————————————性价比:中多谢大家踊跃参加投票,无错,有自由选择真系好重要。结果系有60%嘅followers投咗蛋糕一票,比数唔算大比数胜出,而𠵱个Post都可以话差啲冇得面世!而如果薯条真系多人拣,不论我预备咗几多,用咗几钱去食,我都甘愿唔出𠵱个Post。搞得投票,就要尊重赛果,尊重投票嘅人,尊重民意就系咁简单。Lady M不嬲都唔系我哋杯茶,我哋认为$70几蚊一件蛋糕,接近50%系用嚟买佢个名气,唔值得。而原来对上一次都预言过,「如果下次真系再嚟食 Lady M,一定唔系因为好想食,但只会因为有新味!」无错,真系因为有新味。
甜度(5星最甜):⭐️⭐️⭐️
浓度(5星最浓):⭐️⭐️⭐️⭐️
🍴:餐具 ✔️ / 蜡烛 ✔️ / 冰包 ✔️/ 纸盒✔️
🏷:✔️(长度限于36个英文字母或12个中文字以内)
🔘:件装/ 个装 6”或9”;条装
————————————————————————
性价比:中
今次介绍嘅系开心果千层蛋糕 同 士多啤梨千层酥。先讲讲评价,过往,只有奶茶味蛋糕吸引到我哋回头,可惜奶茶蛋糕经已落架。但唔紧要,从今日起,你哋可以试试开心果千层蛋糕 又或者 士多啤梨千层酥啦,两款都好味。
开心果先。开心果味好香,好重开心果味,食完真系盲嘅都知佢系开心果味(明㗎啦)。但注意一吓,佢奶味同奶嘅质感都较重,唔钟意奶嘅朋友,未必啱你哋心水。整体蛋糕口感亦好软棉棉,Cream非常充足,千层皮唔鞋口,相信同放得耐唔耐都有影响,堂食就好OK。开心果粒脆口,新鲜。比较过往食过嘅,佢今次真系挽回唔少印象分。
继而,再食埋士多啤梨千层酥,大满足。𠵱个可以话系可以吸引到我回头,或者推荐俾人嘅蛋糕。可惜若然订大版,都系Log Size,较难作为一个生日蛋糕。形容吓,千层酥系似一架双层巴士,外壳系酥皮做成,酥度做得好,唔太硬,有𡁻头,松化。而上层系以新鲜淡忌廉夹住士多啤梨,口感似食紧Custard。士多啤梨唔酸,甜度刚好,几refresh。而下层就系海棉蛋糕加同上层一样嘅淡忌廉。由于佢个淡忌廉做得好好,食落好好味,湿润度高,唔漏,好喜欢。
不过好味还好味,我觉得$62到$75一件蛋糕,都系略为贵,性价比未能达至中上。间唔间一次,可以(特别知道埋个反式脂肪咁高)。但若然去Lady M点都要洗一次钱,𠵱两件可以系个选择。