2022-04-06
🐭 米奇老猪Vol. 158 🐷[Venchi]@venchi_hk 话说老猪食gelato有三间爱店🤩分别系mamma mia、venchi同埋gelat etc(已暂停营业)好彩前两间系连锁 😂早排间venchi ifc间新店帮佢地个开心果三种奏落广告落到咁行 就即刻冲去试 就失望了 🥲不过都无影响venchi喺我心中嘅地位 🥰.🐖🐖《开心果三重奏》🐖🐖🛑 8/10 🛑 💰$88💰呢个分纯粹系比个开心果gelato拉返高😂呢个item真心唔值得$88呢个价钱我要一个large嘅cone全部口味拣晒开心果 都系$78 😂唯一多左嘅就系上面果pat白色whipped cream🤪第1⃣️重:开心果Gelato虽然奶味明显 但完全衬托出开心果嘅香 😍未至于nuttie b果重100%开心果酱咁浓但呢个nutty味都真系交足功课 收货啦!而且有开心果微粒 正正子 😚第2⃣️重:开心果酱呢个就系个败笔👎🏿系糖霜饼上面果d假甜味甜到开心果味消失☠️仲搞到cone上面嘅开心果碎都无埋味第3⃣️重:开心果唔系好脆 而且个味比个假酱cover晒 🥺.🐖🐖 《Large 共享装 (200g)》 🐖🐖💰$78💰📍可选
[Venchi]
唯一多左嘅就系上面果pat白色whipped cream🤪
第1⃣️重:开心果Gelato
虽然奶味明显 但完全衬托出开心果嘅香 😍
未至于nuttie b果重100%开心果酱咁浓
但呢个nutty味都真系交足功课 收货啦!
而且有开心果微粒 正正子 😚
唔系好脆 而且个味比个假酱cover晒 🥺
🐖🐖 《Large 共享装 (200g)》 🐖🐖
💰$78💰
📍可选4种口味,普通脆筒/杯装同价
由于老猪食过好多次venchi (多到已经开始唔影相😂)
顺便喺呢个post同大家分享老猪picks!
(排名分先后)
1⃣️ Pistachio 🛑 9.2/10 🛑
2⃣️ Truffle 🛑 9.1/10 🛑
松露朱古力接近半溶软心状态,激浓朱古力味,唔系苦甜路线,但绝对唔会过甜❣️ 呢个真系超惊艳 ❤️🔥
3⃣️ Coconut 🛑 8.9/10 🛑
椰子味浓香,但好清新,有dd椰肉颗粒,无老猪讨厌嘅椰丝,建议配搭1⃣️/2⃣️
4⃣️ Tiramisu 🛑 8.8/10 🛑
雪糕本体系mascarpone cream味(无酒味👍🏻),半溶状态食真系好似tiramisu蛋糕咁🤤 有好多一粒粒嘅咖啡味朱古力脆片,口感🆙
5️⃣ Gianduiotto venezuela/Hazelnut
呢两个口味绝对满足金莎控 🍫~ 前者系朱古力雪糕底配榛子蓉(类似酱嘅质感),后者就直接系榛子雪糕,不过甜度系偏高㗎⚠️
6️⃣ Raspberry/strawberry/mango sorbet
水果系列就全部表现正常,sorbet会溶得极快,唔好夏天拣,除左raspberry之外,水果味甜度都几高(有d分店会有减糖版本),但食落都清新,纯碎解朱古力嘅腻 😂
7⃣️ Strawberry & Chocolate Chip/Stracciatella
呢d有朱古力脆片嘅雪糕就唔系好中我,觉得d脆片有d金币朱古力味🤭
8️⃣ Florentine Cream
噩梦🥶 完全食唔出咩味,类似原味custard + clotted cream + 牛油,一个字,腻 🤫
❣️🐭总评分🐷❣️
味道:9/10
服务:8/10 (apm、ifc、soho分店嘅staff都慷概,但朗豪坊就…🤥)
环境:7.5/10 (apm都几好坐,soho有两张超高嘅凳😅,ifc同朗豪坊要企)
性价比:✴️ 中 ✴️
ENCORE:✅